Katastrofa je. Hrana je već pokvarena...

Stotinak porodica interno raseljenih lica smještenih po kolektivnim centrima na Brezovici već tri dana nema struju, saznaje RTV KIM.

Predstavnik raseljenih Milan Janjić kaže za RadioKIM da ne zna šta je razlog za isključenje, tvrdeći da se računi izmiruju.

"Struja nam je nestala prije tri dana oko podneva. Ne znamo šta je razlog. Niti je bilo ko bio da nam kaže šta je razlog za isključenje. Dugove, osim onoga što plaća Komesarijat za izbjeglice, plaćamo i mi na vrijeme. Do 330 kilovat sati plaća nam Komesarijat za izbjeglice Vlade Republike Srbije, a prekoračenje plaćamo mi sami", kaže Janjić tvrdeći da stanari u kolektivnom centru plaćaju struju.

Zbog isključenja struje, raseljena lica ostaju i bez hrane, jer sve što se našlo u frižideru počeli je da se kvari pa su prinuđeni da bace. Nema ni tople vode za kupanje, što stvara dodatni problem za djecu koja žive u tim kolektivnim centrima.

"Katastrofa je. Hrana je već pokvarena, iz zamrzivača su ljudi već počeli da bacaju. Ne možemo ni vodu da zagrijemo da se djeca operu, a nema ni hrane za djecu. Samo u hotelu Junior ima sedmoro male djece i dvoje starije", kaže Janjić.

Janjić tvrdi da su raseljeni o problemu sa strujom upoznali i Komesarijat za izbjeglice i Opštinu Štrpce ali da nijedna od dvije institucije nije još uvijek odgovorila na njihove pozive.

"Obavjestili smo opštinu i oni su rekli da će probati da nam pomognu. Zvali smo i Komesarijat koji je zadužen za nas, ali od njih nemamo nikakv odgovor. Što je najgore mi ne znamo zašto nemamo struju".

Od pomenutih institucija, kao ni nadležnih u KEDS-u, ni RTV Kim, još uvijek nije dobio odgovor zbog čega je raseljenim Srbima na Brezovici isključena struja.

Stotnak raseljenih Srba smešteno je u kolektivnim centrima - hotelima Lahor i Junior, vilama Smederevka i Elektro Kosovo i Pivar na Brezovici.