Nema koalicije sa PDK

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova (LDK) Isa Mustafa izjavio je da lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj, koji je gubitnik izbora, ne može da bude premijer Kosova.

"Ne može gubitnik da bude pobjednik i premijer Kosova", rekao je Mustafa.
On je ponovio da Demokratski savez Kosova nikada neće ući u koaliciju sa Demokratskom partijom Kosova Kardi Veselija, koja je bila u velikoj takozvanoj PAN koaliciji u kojoj su bili okupljeni svi pokreti i partije koje predvode bivše vođe OVK.
Mustafa kaže da će njegova partija preći u opoziciju ako koalicija koju predvodi ne dobije mandat da formira novu vladu.
Prema preliminarnim, nekompletnim podacima Centralne izborne komisije, koalicija okupljena oko Demokratskog saveza Kosova osvojila je 29 poslaničkih mjesta.
PAN koalicija, koju predvode Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i partija NISMA Fatmira Limaja osvojila je 37 poslaničkih mjesta, a radikalni albanski pokret "Samoopredjeljenje" 31 poslaničko mjesto.
Za izglasavanje vlade potrebna je većina od 61 poslanika, što znači da nijedna o ove tri opcije ne može samostalno da formira vladu.
Manjinskim zajednicama pripada 20 poslaničkih mjesta, od čega Srbima deset, a preostalih deset rezervisanih poslaničkih mjesta Bošnjacima, Turcima, Gorancima, Romima, Aškalijama i Egipćanima.
Uprkos vanrednim parlamentarnim izborima, koji su treblo da označe kraj parlamentare krize, Kosovo je ušlo u još složeniju političku krizu iz koje ne može izaći ukoliko tri vodeće opcije ostanu pri stavu da moraju dobiti mandat za formiranje vlade.