Pronađena nestala djevojka u velikoj akciji policije Kosova

Pet lica uhapšena su u ponedjeljak na Kosovu zbog trgovine ljudima. Pronađena je i šesnaestogodišnja djevojka koja je ranije prijavljena kao nestala u Lipljanu, potvrđeno je iz Policije Kosova.

Djevojka je pronađena nakon istrage koja je pokrenuta 14. juna. Zbog ovog slučaja priveden je muškarac, koji je držao pod kontrolom dejvojku, koristeći, kako se navodi, njenu tešku ekonomsku situaciju i porodične okolnosti i prisilio je na seksualnu eksploataciju. U naknadnoj akciji, priveden je još jedan muškarac, dodaje se.
U drugom slučaju, tokom kojeg je pretresen jedan od lokala u Peći, privedena su dva muškarca albanske nacionalnosti, dok je djevojci '93. godišta, po skraćenoj proceduri, naloženo da se pojavi pred Osnovnim sudom u Peći.
Oni se terete da su izvršili djela "omogućavanje ili prisiljavanje na prostituciju" i "pružanje prostora za obavljanje prostitucije".
Odlukom opštinskog inspektorata zatvoren je i lokal koji je pretresen.
Od početka 2017. radi spriječavanja trgovine ljudima i prostitucije, Policija Kosova sprovela je niz akcija širom Kosova. Pretresane su desetine lokala, a sprovedene su i pojedinačne akcije hapšenja.