Generalna skupština u Pekingu

O prijemu Kosova u INTERPOL-u raspravljaće se na Generalnoj skupštini ove međunarodne organizacije, u septembru, u Pekingu. Odluku o uvrštavanju pitanja članstva Kosova na dnevni red Skupštine donio je Izvršni odbor INTERPOL-a na sastanku u Lionu, početkom juna.

"Srećan sam da Vas obavjestim da je Izvršni odbor INTERPOL-a na posljednjem sastanku u Lionu, u Francuskoj, koji se održavao od 31. maja do 2. juna, odlučio da se zahtjev Kosova za članstvo u INTERPOL-u nađe na dnevnom redu 86. Generalne skupštine koja će biti održana u Pekingu, u Kini, od 26. do 29. septembra 2017. godine," naveo je generalni sekretar INTERPOL-a, Jirgen Štok, u pismu ministru unutrašnjih poslova Kosova, Skenderu Hyseniju, prenosi portal Kossev. 
Hyseni je obavješten i da je, kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova, međunarodni savjetnik Hans Korel, koji je vodio studiju o procesu pristupanja Kosova INTERPOL-u - završio svoj izvještaj i on je predat Izvršnom odboru. 
Na osnovu ovog izvještaja, Izvršni odbor podnosi Skupštini na usvajanje okvirne smjernice za proces pristupanja, a nakon usvajanja tih smjernica, očekuje se da se glasa o prijemu u članstvo. 
Hyseni je, sa druge strane, kako se navodi, zatražio od međuministarske radne grupe koja se redovno sastaje da uradi sve što je potrebno kako bi glasanje u septembru bilo uspješno.
Članstvo Kosova trebalo je da bude razmatrano na Generalnoj skupštini INTERPOL-a, novembra prošle godine, ali je odloženo, zbog, kako je tada saopšteno iz INTERPOL-a, sprovođenja studije o učlanjenju, koja će biti predstavljena upravo na ovogodišnjem zasjedanju Generalne skupštine. 
Iako je zahtjev za članstvo podnet 2016., Kosovo za učlanjenje aktivno lobira od 2015.