Kandidat za premijera

Lider pokreta Samoopredjeljenje i kandidat za premijera Kosova Albin Kurti, govorio je o politici budućih odnosa između Kosova i BiH.

Kurti naglašava da će se intenzivirati odnosi sa Sarajevom, ne samo radi liberalizacije viznog režima, nego i izrgadnju boljih, efikasnijih i bliskih odnosa, ali i naglašava zalaganje za bolji status bošnjačke zajednice na Kosovu.

"Mi ćemo intenzivirati naše odnose sa Sarajevom, ne samo radi liberalizacije viznog režima; nego i izrgadnju boljih, efikasnijih i bliskih odnosa između nas. Jako je važno da se ojačaju i osnažuju odnosi između Kosova i Bosne i Hercegovine, kao i sa drugim prijateljskim zemljama u regionu, ne samo na diplomatskom polju, nego i na ekonomskom, bezbjednosnom, obrazovnom i drugim poljima. Mi znamo da jedini faktor koji uveliko otežava odnose Kosova sa Bosnom i Hercegovinom jeste isti faktor koji bi volio da uopšte ne postoji sama Bosna i Hercegovina", poručio je Kurti.

"Ustav i naši zakoni na snazi ionako garantuju zastupanje manjinskih predstavnika u Parlamentu i u Vladi. Malo se zna da npr. na Kosovu ima više Bošnjaka nego Turaka. Naš pokret, “Vetëvendosje!” (Samoopredjeljenje), u svojoj izbornoj listi imao je i kandidata za narodnog poslanika bošnjačke pripadnosti. Međutim, mi vjerujemo da je bitnije da Bošnjaci budu na univerzitetima, fabrikama, pozorištima, policiji, administraciji, vojsci. Ovo bi njima omogućilo ne samo naprednu integraciju, nego i dostojniji život, njih kao građana Republike Kosovo", kazao je Kurti za Vijesti.ba.