Bolni kompromisi - nema im kraja

Nedjelju dana od vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu nema ni nagovještaja ko bi mogao da dobije mandat za formiranje nove vlade, a kandidat za premijera i lider Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Ramush Haradinaj, prema ocjenama analitičara, našao se između dvije "političke vatre".

Koalicija PAN ili takozvana ratna koalicija, osvojila je najveći broj poslaničkih mandata, pa bi prema Ustavu Ramush Haradinaj trebalo da prvi dobije mandat za sastav nove vlade.

Analitičari, međutim, takvu mogućnost ne vide jer bi u tom slučaju Haradinaj morao da pravi veoma bolne kompromise, kojima, kako kažu, nema kraja.

Prema pisanju medija, Haradinaj ima mogućnost da vladu formira sa manjinama, koje imaju ukupno 20 poslanika, od kojih 10 pripada Srbima koji su, kako se navodi, u potpunosti okrenuti Beogradu, što nikako ne odgovara lideru ABK.

Uz manjine, on bi morao da obezbjedi još dva-tri poslanika sa strane.

Druga mogućnost je da Haradinaj vladu formira sa koaliciom LAA, koju čine Demokratski savez odlazećeg premijera Ise Mustave, Alijanse za novo Kosova i Inicijative, što bi značilo da bi morao da prepolovi pozicije u izvršnoj vlasti.

Pritom, Mustafin LDK odbija svaku mogućnost da uđe u postizbornu koaliciju sa PDK, koja je dio PAN koalicije, jer je smatra odgovornom za izazivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Analitičarima se, prenio je portal "Zëri", nikako ne dopada da buduća kosovska vlada zavisi od raspoloženja Srpske liste, koju potržava vlada u Beogradu i to bi, kako smatraju, bilo najgore moguće rješenje za Kosovo.

Haradinaj je, međutim, uvjeren da će formirati vladu koja će, kako tvrdi, vrlo brzo početi da radi bez bilo kakvih izazova, kupovine poslanika ili žrtvovanja.