Sa svakog biračkog mjesta

Svaki kandidat koji je učestvovao na ovim izborima za mjesto poslanika u Skupštini Kosova može vidjeti rezultate glasanja sa svakog glasačkog mjesta na cijeloj teritoriji Kosova.

To će biti omogućeno od strane Centralne izborne komisije, putem skeniranja svakog formulara sa svih biračkih mjesta na Kosovu i njihovog objavljivanja na web stranici CIK-a.

Ovaj oblik objavljivanja rezultata će biti prvi put od kraja rata, od kada Kosovo organizuje parlamentarne i lokalne izbore.

Portparol Centralne izborne komisije Valmir Elezi je rekao da ovaj oblik ima za cilj da se poveća transparentnost i da se omogući svakom kandidatu da vidi svoje glasove na svakom biračkom mjestu širom Kosova.

Elezi: Objavljivanje formulara sa rezultatima radi povećanja transparentnosti

"U cilju povećanja transparentnosti i povjerenja u izborni proces, Centralna izborna komisija će na svojoj web stranici objaviti kopije skeniranja svih formulara sa rezultatima kandidata i skeniranjih formulara konačnih rezultata. Stoga će ovoga puta politički subjekti, kandidati i svi drugi zainteresirani moći vidjeti podatke u vidu slike sa svakog biračkog mjesta iz svih krajeva Kosova", rekao je Elezi.

Također, nakon odluke CIK-a, danas je počelo i prebrojavanje 30 glasačkih kutija koje su bile u karantinu, sa svih biračkih mjesta na Kosovu, jer tokom obrade, su proizišli sa nepravilnostima.

Glasnogovornik Elezi, rekao je da na osnovu dinamike posla koji se obavlja u Centru za prebrojavanje i rezultate, ovaj proces će biti završen u roku od nekoliko sati.

Elezi: Ponovno prebrojavanje 30 glasačkih kutija će se okončati danas

"Da, danas smo počeli ponovno prebrojavanje 30 glasačkih kutija koje su sa različitih glasačkih mjesta iz svih opština na Kosovu. Za ovo prebrojavanje je odlučio CIK nakon preporuke Centra za prebrojavanje i rezultate, iz različitih razloga sa kojima su se susreli tokom primanja ovog materijala ovdje u Centru. Ove glasačke kutije su bile u karantinu jer se nakon prijema nisu mogle procesuirati kao redovne", rekao je Elezi.

Centralna izborna komisija objavila je konačne rezultate izbora od 11. juna i certifikacija će biti objavljena početkom jula.

CIK je objavio preliminarne rezultate izbora prema kojima je koalicija PDK-AAK-Nisma prva sa 34 psoto osvojenih glasova, Pokret Samoopredjeljenje sa 27 posto, slijede koalicija LDK-AKR-Alternativa sa 25 posto i Srpska lista za oko 6 posto.

Na ovim izborima kao nikada do sada rezultiralo je više od 52.000 nevažećih glasova.