Konstruktivni pristup u pregovorima

Ministar finansija u tehničkoj vladi Avdullah Hoti i švicarski ambasador u Prištini Jean Hubert Lebet potpisali su Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja za porez na dohodak i spriječavanju utaje poreza između Kosova i Švicarske.

Ovom prilikom Avdullah Hoti se zahvalio švicarskom ambasadoru u Prištini i švicarskoj vladi na njihovom konstruktivnom pristupu u pregovorima na ovu temu koji su završeni u rekordnom roku, što je rezultiralo potpisivanjem sporazuma.

"Ovaj sporazum će nam puno pomoći za produbljivanje saradnje koju već imamo. Za nas je Švicarska prijateljska zemlja, zemlja sa kojom imamo jasne ciljeve, iz prostog razloga što veliki broj građana Kosova sa svojim porodicama živi u Švicarskoj", rekao je Hoti.

On je dodao da je kroz ovaj sporazum sada uspostavljen novi okvir za olakšavanje većih investicija koje dolaze iz Švicarske na Kosovo i obrnuto, te i da će biti povećana trgovinska razmjena.

"Postoji preko 270 hiljada građana koji žive i rade u Švicarskoj, oni šalju ponekad milione eura svojim porodicama na Kosovu. Kroz ovaj sporazum stvorićemo jaku osnovu za podsticanje investicija koje dolaze iz ove zemlje", rekao je ministar je Hoti.

Ambasador Jean Hubert Lebet je istakao zadovoljstvo potpisanim sporazumom.

"Drago mi je da imamo priliku da potpisujemo bilateralne sporazume sa vašom zemljom. Kao što je rekao ministar, važno je da se definiše ovaj okvir koji omogućava bolju saradnju između naših zemalja, koji će uvesti jače ekonomske i pravne osnove”, naveo je Lebet.

Inače, Švicarska je jedna od glavnih partnerskih zemalja koja ulaže na Kosovu. U Švicarskoj prema nezvaničnim podacima živi preko 250.000 Albanaca, dok 80% njih čine Albanci sa Kosova, dok je na Kosovu u junu prošle godine živjelo 464 švicarskih državljana.