Odluka tehničke Vlade Kosova

Na sjednici tehničke Vlade koju je vodio premijer Isa Mustafa, usvojen je Nacrt Administrativnog uputstva za oslobađanje određene robe carinskih dažbina i odobrena su pravila komisije koja će raditi na priznavanju statusa i prava paraplegičara i tetraplegičara. Takođe, vlada je odobrila zaključivanje sporazuma o penzijama građana koji su radili u Hrvatskoj.

Ministar finansija Avdullah Hoti je na sjednici tehničke vlade istakao da se među proizvodima koji su obuhvaćeni Nacrtom Administrativnog uputstva za oslobađanje robe carinskih dažbina, nalaze i pojedini farmaceutski proizvodi, kao što su citostatici.

"Administrativnim uputstvom obuhvaćeni su pojedini farmaceutski proizvodi iz humanih razloga, jer je uglavnom riječ o lijekovima sa aktivnim supstancama kojima se tretiraju kancerogene bolesti. Proizvodi koji su klasifikovani po ovim tarifnim kodovima carine neće imati uticaj na fiskalni promet", rekao je Avdullah Hoti, ministar finansija u tehničkoj vladi.

Na sastanku je odobren i sastav i određene odgovornosti komisije koja će biti nadležna za uspostavljanje procedure za priznavanje statusa i prava paraplegičara i tetraplegičara. Takođe, Vlada je odobrila Inicijativu o sklapanju sporazuma o penzijama građana Kosova koji su ranije radili u Hrvatskoj.

"Potreba za ovim Sporazumom proizišla je iz zakonske obaveze obje zemlje, jer postoje građani Kosova koji su radili u Hrvatskoj i obrnuto, a koji zbog okolosti do sada nisu dobijali penzije. Sada će se to promjeniti i građani koji su radili u Hrvatskoj će primiti penziju", kazao je Arban Abrashi ministar rada i socijalnog staranja u tehničkoj vladi.

Premijer u tehičkoj vladi je zatražio od ministra ekomskog razvoja Bleranda Stavilecija više informacija o arbitražnom procesu sa kompanijom “Axos”.

“Zamolio bih ministra Stavilecija da na narednom zasjedanju dobijemo informacije u vezi procedure na arbitražnom sudu sa kompanijom 'Axos' kako bi mi kao vlada imali informacije o tome”, kazao je Isa Mustafa, premijer Kosova u tehničkoj vladi.

Njemačka kompanija “Axos” tužila je Kosovo na međunarodnom arbitražnom sudu, i traži odštetu veću od 400 miliona eura, nakon što je vlada Kosova navodno blokirala prodaju Telekom Kosova 2013. godine.