Šta predviđa zakon?

Iako je Skupština Kosova već raspuštena poslanici posljednjeg saziva i dalje primaju redovne plate iz državnog budžeta.

Iako ne budu izabrani za poslanika u narednom sazivu oni će primati platu tokom cijele naredne godine.

Ovo je potvrdio Albert Krasniqi iz KDI-a, posmatrač u Skupštini, u izjavi za portal "Indeksonline".

"Zakon o odgovornosti i privilegijama poslanika predviđa da poslanici nakon isteka mandata primaju platu godinu dana. To znači da čak i ako ne budu osvojili naredni poslanički mandat, i ako ne primaju druga sredstva iz državnog budžeta, njih sleduje osnovna plata poslanika za narednu godinu dana, koja iznosi negdje oko 1.400 eura. Ali ne i druge privilegije, poput telefonskih dopuna, troškova transporta ili dnevnica", rekao je Krasniqi.

Dok, što se tiče predsjednika Skupštine, ako ne bude ponovo izabran na ovu funkciju, njega sleduje 70 posto od osnovne plate predsjedavajućeg Skupštine tokom cijelog života.

"Predsjednik Skupštine Kosova, ukoliko je obavljao tu funkciju duže od šest mjeseci, primaće 70 posto osnovne plate predsjednika Skupštine cijelog života. Isto se odnosi i na premijera i neke druge pozicije visokih javnih službenika", dodao je on.

Kosovski parlament je raspušten 10. ovog mjeseca, kada je većina poslanika podržala prijedlog za rušenje vlade, koji je pokrenuo predsjednik Inicijative za Kosovo, Fatmir Limaj.

/Indeksonline/