Odgovornost na biračima

Predstavnici zemalja "Quinte" pozvali su još jednom građane Kosova da ne glasaju za osobe povezane sa kriminalom i korupcijom. Ne želeći da se miješaju u unutrašnje stvari političkih stranaka, ambasade "Quinte" na Kosovu su saopštile da je odgovornost birača da li žele da ih predstavljaju kandidati koji imaju veze sa korupcijom i kriminalom, prenosi list "Zëri".

Prema njima, obećanja političkih stranaka o unapređenju vladavine prava nisu bila ozbiljna i to dokazuju njihove izborne liste.

U kratkoj izjavi za Zëri, američki ambasador Graig Delawie je pozvao građane Kosova da glasaju za kandidate koje smatraju da predstavljaju njihove interese na najbolji način.

"Mi ne podržavamo ili se protivimo bilo kom kandidatu ili političkoj stranci. Od birača zavisi za kog kandidata ili političku stranku će glasati kako bi na najbolji način ostvarili njihove ciljeve za budućnost zemlje", rekao je ambasador.

U izjavi za Zëri prije nekoliko dana, njemačka ambasada je izrazila uvjerenje da će nova vlada, pred kojom su veliki problemi, biti sastavljena ubrzo poslije izbora.

"Građani Kosova su oni koji procjenjuju političke stranke i koalicije na ovim izborima. Njemačka ambasada to ne komentariše", navodi se u odgovoru ambasade.

Ambasada Velike Britanije u Prištini je takođe saopštila da građani Kosova zaslužuju sposobnije predstavnike sa većim moralnim integritetom. Međutim, ambasada je naglasila da su građani Kosova ti koji treba da to procjene i da će nastaviti da sarađuje sa bilo kojom vlašću koju izaberu građani.