Rušenje kulturnog naslijeđa zabrinjavajuće

Na poziv predstavnika civilnog društva, šefica kancelarije EU na Kosovu Nataliya Apostolova je sa svojim saradnicima i sa šeficom misije Euleks Alexandrom Papadopoulou posjetila Prizren. Tom prilikom su predstavnici nevladinih organizacija upoznali zvaničnice međunarodne zajednice sa stanjem kulturnih dobara u Prizrenu.

Na početku posjete Apostolova i Papadopoulou su obišle nekoliko kulturnih spomenika u Prizrenu. Tom prilikom Apostolova je rekla da je Prizren jedno od najslikovitijih mjesta na Kosovu i da je rušenje kulturnog naslijeđa zabrinjavajuće.

"Apelujemo na buduće lidere da imaju na umu koliko je važno kulturno naslijeđe, jer bez toga Prizren će  izgubiti ulogu značajnog mjesta. On je domaćin Dokufesta, izuzetan broj turista dolazi ovdje, ovdje se snimaju filmovi i ovo je jedno od najbitnijih mjesta na Kosovu. Apelujemo da i druge zemlje i međunarodni donator sakupe sredstva za očuvanje naslijeđa u Prizrenu. Ima mnogo kuća koje se ruše i o kojima se ne vodi računa, zbog čega se i desila nesreća trogodišnje djevojčice koja je nastradala u staroj kući", rekla je Nataliya Apostolova, šefica kancelarije EU na Kosovu.

Od 382 tradicionalne kuće u historijskom delu Prizrena danas ih je svega 155. Skoro polovina historijskih spomenika u Prizrenu je ugrožena, a mnogo kuća je uništeno kako bi se obezbjedio parking prostor, kažu predstavnici civilnog društva.

"U našem gradu ima 35 nezakonitih parking prostora. I pored više od stotinu prijavljenih slučajeva uništavanja kulturnog nasleđa, do sada za to niko nije odgovarao. Skoro polovina spomenika u historijskom dijelu Prizrena je uništena i taj trend se nastavlja", kaže Tringa Kasemi, NVO "Fem aktiv".

Ova grupa nevladinih organizacija apelovala je da vladavina zakona mora garantovati zaštitu života ljudi, naslijeđa, različitosti i kulturnih dobara grada, oni su apelovali na međunarodnu zajednicu da spriječi širenje ove pojave.

Gjysma e 155 shtëpive – monumente në Prizren... by kohanet