Najrasprostranjenije i dalje nasilje u porodici

UN Women i Evropska Unija organizovali su radionicu za pokretanje kampanje "Zaustavljanje nasilja nad ženama u zemljama Zapadnog Balkana i Turske". Sprovođenje normi, promena mišljenja, kao novi regionalni program ima za cilj borbu protiv nasilja i diskriminacije nad ženama i djevojkama u šest zemalja Zapadnog Balkana i Turske. Ovaj projekat finansiran je od strane kancelarije Evropske Unije na Kosovu.

Nasilje u porodici je i dalje među najrasprostranjenijim oblicima nasilja počinjenog na Kosovu, a čak 68 odsto žena bilo je izloženo nekom vidu nasilja, a 21 odsto žena misli da je u redu da muškarac udari ženu. Stalni predstavnik UNDP se ne slaže sa ovom konstatacijom, već smatra da nasilje nad ženama ne smije da se podržava i da su u svim zemljama koje žele da grade demokratsko drušvo ovakve stvari neprihvatljive.

"Ovakve stvari se ne dešavaju samo ovdje, dešavaju se svuda, i ovdje se radi o izgradnji Kosova kao demokratskog drušva i putu ka Evropskoj Uniji, i ovo su prioriteti koje kosovsko društvo mora ispuniti. Mi želimo da pomognemo ženama i djevojkama koje trpe nasilje u smislu razvijanja svijesti da takve stvari nisu u redu i da ne smiju da trpe i prikrivaju nasilje koje se sprovodi nad njima", istakao je stalni predstavnik UNDP za Kosovo Andrew Russell.

I iz ministarstva pravde ocjenjuju da ovaj problem ne treba uzimati sa rezervom.

"Uočio sam da je stanje zabrinjujuće, mi smo stvorili mehanizme koji će biti od velike pomoći u suzbijanju problema nasilja nad ženama. Ministarstvu pravde će priortet biti rješavanje ovog problema. Cilj ove strategije biće informativne aktivnosti koje će se baviti spriječavanjem nasilja nad ženama, zaštita, rehabilitacija i integracija žrtava nasilja", rekao je zamjenik ministra pravde Munir Basha.

Organizacija "Žensko pravo", iz Sjeverne Mitrovice bavi se prevencijom i zaštitom žena koje su bile žrtve nasilja.

"Mi smo se rukovodili Istanbulskom konvencijom, gdje smo uključili i diskriminaciju žena i nasilje nad ženama uopšte, jer je vrlo teško razlučiti ubistvo žene u partnerskom odnosu, a imali smo dva takva ubistva, ne u porodičnom, već u partnerskom odnosu, a pogotovo ako je zakon takav kakav jeste, a nije dovoljno precizan kad je nasilje u porodici u pitanju, mi se kao organizacija zalažemo da se nasilje u porodici kvalifikuje kao krivično djelo", istakla je predstavnica organizacije "Žensko pravo" Ružica Simić iz Sjeverne MItrovice.

Program "Zaustavljanje nasilja nad ženama u zemljama Zapadnog Balkana i Turske" predviđa blisku saradnju i pomoć organizacijama civilnog društva kao ključnih partnera i pokretača promjena u oblasti rodne ravnopravnosti i zaustavljanja nasilja i diskriminacije nad ženama i djevojkama.