Očekuje se da će glavni takmaci na izborima na Kosovu biti, s jedne strane, stranke čiji su lideri bivši komandanti Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), a sa druge - blok stranaka predvođenih onom koja se zalagala za miran otpor 1990-ih, navodi danas list "Koha ditore".

Politička scena na Kosovu podjeljena je u dva bloka - jedan čine partije koje su proizišle iz "ratnog krila" i koji čini koalicije Demokratske partije Kosova (PDK), Alijanse za budućnost Kosova (AAK), Inicijativa za Kosovo (IK) i devet manjih partija a drugi blok, koalicija "mira" čine Demokratski savez Kosova (LDK), Alijansa za novo Kosovo (AKR) i inicijativa "Alternativa".

Prema mišljenju analitičara, očekuje se da će pobjedu u takozvanoj "borbi pištolja protiv ruža" ("Guns vs. Roses") odneti lideri OVK, dok bi pokret "Samoopredjeljenje" mogao uticati na ishod izborne trke jer u svojim redovima ima ne samo zagovornike rata i pristalice mira, već i predstavnike civilnog društva, prenosi "Koha ditore".

Istovremeno, "Epoka e Re" navodi, takođe se pozivajući na mišljenja neimenovanih analitičara, da su stranke "ratnog krila" odlučile da udruže snage radi sopstvenih interesa, a ne zarad interesa Kosova.