Pravnik, ekonomista i inženjer

Od sinoć zvanično su ozvaničena imena trojice glavnih kandidata za poziciju premijera Kosova.

Na izborima 11. juna većina albanskih stranaka je sastavilo koaliciju, sa izuzetkom Samoopredjeljenja, koje će na izborima ići samostalno.

PDK je udružio snage sa AAK, Inicijativom za Kosova i nekim drugim manjim strankama, koji su odlučili da kandidata za premijera imenjuju lidera AAK-a Ramusha Haradinaja, piše portal "Magazina.al".

Koalicija LDK, AKR i Alternativa za kandidata imaju Avdullaha Hotija, dok će samostalno na izborima izaći Samoopredjeljenje sa Albinom Kurtijem.

Ali kakvu profesionalnu spremnost imaju ova tri kandidata koji žele sjesti u stolici premijera?

Ramush Haradinaj (PDK-AAK-Inicijativa)

Za lidera AAK-a Ramusha Haradinaja pozicija premijera nije nepoznanica, jer je on bio na toj poziciji od 3. decembra 2004. do 8. marta 2005. godine.

Haradinaj je po profesiji pravnik i nakon nominacije kao kandidata za premijera na izborima 11. juna, on je obećao da će ispoštovati zemlju povjerenjem koje mu je dato za ovu poziciju, piše "Magazina.al".

Avdullah Hoti (LDK-AKR-Alternativa)

Avdullah Hoti je kandidat LDK, AKR i Alternative. On je studirao menadžment i informatiku na Ekonomskom fakultetu u Prištini od 1994-1998. godine. Magistarske studije (2001-2002) i doktoraturu (2003-2007) za ekonomiju je završio na Staffordshire University, Velika Britanija.

2008. godine je sertifikovan od strane Staffordshire University za istraživanje metoda i mentorstvo studenata doktorature.

Albin Kurti (Samoopredjeljenje)

Kandidat Samoopredjeljenja za premijera, Albin Kurti, nije studirao neko polje koje se odnosi na politiku, ali se kao student bavio političkim aktivnostima.

Akademske 1993/94. godine Albin Kurti je počeo studije i kasnije ih okončao pri Fakultetu elektrotehnike na Univerzitetu u Prištini.

/Magazina.al/