Savjetnik predsjednika Kosova

Savjetnik predsjednika Kosova i nekadašnji jugoslovenski političar Azem Vllasi izjavio je da političari i mediji u Srbiji pridaju preveliku pažnju nekadašnjem komandantu Oslobodilačke vojske Kosova i lideru Alijanse za budućnost Kosova Ramushu Haradinaju, čije izjave služe u dnevno-političke svrhe pred parlamentarne izbore na Kosovu.

On je u intervjuu za današnje izdanje "Danasa" kazao da retorika koju koristi Haradinaj služi da nervira zvaničnike i građane Srbije.

"Haradinaj je lider opozicione stranke koja je na prošlim izborima bila četvrta po broju osvojenih glasova i on nikada ranije nije davao takve izjave. Međutim, sada ima pravo da bude ljut i gnevan na vašu zemlju, jer je on već procesuiran u Hagu, a Srbija je tada imala priliku da dostavi sve dokaze protiv njega koje ima, a sada su se odjednom pojavili neki novi", rekao je Vllasi.

Upitan o Haradinajevoj izjavi da će Albanci sami da završe posao ako Brisel i Vašington ne riješe oko Srbije i Kosova, Vllasi je rekao da u Ustavu Kosova piše da "Kosovo nema pravo da se pripoji nekoj državi niti da djelove pripoji sebi".

"Niko kod vas ne zna da tako piše u našem Ustavu i zbog toga nastaje čitava fama oko izjava koje su za dnevno-političku upotrebu. Isto tako, tolika zabrinutost zbog Haradinajevih izjava kod zvaničnika vaše zemlje takoje služi u dnevno-političke svrhe. Zbog toga ne želim da komentarišem takve izjave, ni Ramusheve, ni Vučićeve, niti imam bilo kakvo mišljenje o tome", rekao je Vllasi.

Doskora vladauća Demokratska partija Kosova potpisala je koalicioni sporazum sa opozicionom Alijansom za budućnost Kosova i Inicijativom za Kosovo i devet manjih stranaka, uz dogovor da lider AAK Ramush Haradinaj bude njihov zajednički kandidat za premijera na predstojećim parlamentarnim izborima na Kosovu.