Večeras u 24 sata

Na Kosovu je danas posljednji dan za prijavljivanje predizbornih koalicija za učešće na prijevremenim parlamentarnim izborima zakazanim za 11. jun.

Mediji spekulišu o mogućim koalicijama političkih stanaka i navode da je jedna koalicija odavno sigurna - između Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Ramusha Haradinaja i Inicijative za Kosovo (IK) Fatmira Limaja.

Kako mediji navode, AAK neće ući ni u kakvu koaliciju u kojoj njen lider Ramush Haradinaj neće biti kandidat za premijera Kosova.

Istovremeno, prema medijima, Demokratska partija Kosova gotovo da je okončala razgovore o koaliciji sa dvije manje parlamentarne stranke - Partijom pravde Ferida Aganija i Pokretom za ujedinjenje Valona Muratija.

Predsjednik Nacionalnog savjeta Incijative za Kosovo Jakup Krasniqi izjavio je da je položaj premijera Kosova kamen spoticanja za eventualnu koaliciju između pokreta Samoopredjeljenje, AAK i IK.

Prema sadašnjoj situaciji Demokratski savez Kosova pregovara o koaliciji sa novoformiranom strankom Alternativa gradonačelnice Đakovice Mimoze Kusari Lila i Pokretom za pravdu, koji je grupa građana koji ne priznaju Ferida Aganija kao predsjednika Partije pravde.

Komentarišući crvene linije koje su pojedine stranke postavile za dosadašnju vladajuću koaliciju - Demokrarsku partiju Kosova i Demokratski savez Kosova, politički analitičar Imer Mushkolaj ocjenio je da se te crvene linije vrlo lako mogu pretvoriti u zelene crte i da su na Kosovu moguće sve koalicije.

Večeras u 24 sata ističe rok za prijavljivanje predizboirnih koalicija, dok je 19. maj posljednji rok za prijavljivanje stranaka za prijevremene parlamentarne izbore zakazane za 11 jun.