Vlada Kosova formirala Komisiju za verifikaciju

Vlada Kosova je nakon tri godine od usvajanja potrebnog zakonodavstva formirala svoju Komisiju za verifikaciju i priznavanje statusa žrtava seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu.

Funkcionalizacijom ove komisije otpočeće i proces apliciranja za priznanje statusa tih žrtava, a potom i kompezacija. Time će, nakon 17 godina, državne institucije pružiti podršku i ovoj kategoriji rata.

Premijer Kosova Isa Mustafa je na zasjedanju vlade rekao da se radi o veoma osjetljivom pitanju ali važnim za zemlju, posebno za pogođene osobe.

Kosovske institucije su prije tri godine usvojile potrebno zakonodavstvo za priznanje statusa ovih žrtava. Zakon je predvideo da se Komisija treba formirati unutar šest mjeseci od usvajanja zakona, a da žrtve seksualnog nasilja imaju vremenski rok od pet godina da podnesu zahtjev za ostvarivanje prava.

Usvojeni zakon predviđa posebne benificije kao i ostvarivanje penzija u visini od 300 eura.

Vjeruje se da je oko 20.000 lica preživjelo seksualno nasilje tokom rata na Kosovu.

Iz kosovskog Centra za rehabilitaciju žrtava torture, ranije su za RSE kazali i da mnoge silovane žene kriju taj zločin od muževa i šire porodice, te su zato mogući i problemi prilikom procesa verifikacije.