Kosovski lideri pozvali na mir u Makedoniji

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi pozdravio je izbor Xhafera Ahmetija za novog predsjednika Skupštine Makedonije, te je apelovao na sve strane da se suzdrže od nasilja, a na građane da ne padnu na provokacije.

"Stabilnost i funkcionalnost demokratskih institucija Republike Makedonije su u interesu njenih građana i regiona", saopštio je on.

"Naravno da je za Albance Makedonije važno sprovođenje Ohridskog sporazuma za koji ie potreban okvir koji osigurava demokratsko funkcionisanje susjedne države, koju želim da vidim što prije u NATO i EU", dodao je.

Zabrinutost je izrazio i predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli, te je pozvao politčare na očuvanje mira i stabilnosti.

Jedan od lidera kosovske opozicije iz redova Samoopredjeljenja, Visar Ymeri, saopštio je da "dosadašnje tolerisanje šovinističkog nasilja Gruevskog dovelo do ovog stanja u kojem ni međunarodna zajednica nije bez odgovornosti".

"Makedonija je izgrađena i postoji na temeljima nejednakosti i diskriminacije nad Albancima", dodao je on.

Ymeri je dodao i da reakcija Prištine i Tirane treba da bude brza i odlučujuća i da se ne smije ostati indiferentan naspram "instalacije šovinističke politike".

"Tim više što tamo žive Albanci. Tim više što je ovaj šovinizam protiv Albanaca", zaključio je.