Ratifikacija demarkacije ostaje i dalje uslov

Iz Brisela nisu željeli da komentarišu upozorenje premijera Kosova Ise Mustafe o ukidanju viza bez ratifikacije Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, uz uslov, da ako se ovo ne ispuni, onda će nam nakon nekog vremena biti vraćene vize.

Ali među diplomatama zemalja članica EU postoji sumnja da takav prijedlog sada bude prihvaćen, jer je toliko često isti uslov bio spominjan od strane visokih zvaničnika EU, piše Koha Ditore.

Evropske diplomate ne žele sada da ulaze u raspravu o tome zašto je ovaj uslov uvršten, ali kažu da "pošto je sada uvršten kao uslov, bez ratifikacije ovog Sporazuma neće biti pomaka po pitanju liberalizacije viznog režima".

S druge strane, iz EU su više puta upozorili da je ratifikacija jedan od dva neispunjenih uslova od strane Kosova, ali nije jedini.

Ali, dodaju, da i tvrdnje ukoliko bude ratifikovan Sporazum biće liberalizacije, treba uzeti sa rezervama. Jer se nakon toga mora nastaviti procedura u Vijeću i Parlamentu, a tu još uvijek postoje strukture koje su skeptične kada je riječ o Kosovu.