Posljedice života u kontaminiranim kampovima

Romi koji su nakon rata na Kosovu živjeli u kontaminiranim kampovima Ujedinjenih nacija (UN) u Sjevernoj Mitrovici i Leposaviću moguće je da od UN-a neće dobiti ni kompenzaciju, ni izvinjenje.

UN kancelarija za pravna pitanja je prošlog mjeseca preporučila novom generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu da ne prihvati odgovornost ili obavezu da plati žrtvama individualnu naknadu, iako je to bila greška UN-a.
Guterres će "ubrzo" donijeti konačnu odluku, rekla je portparolka UN-a Times-u.
Podsjetimo, Savjetnički panel za ljudska prava koji funkcioniše u sklopu UN misije na Kosovu je 2016. došao do zaključka da UNMIK nije uspio da zaštiti romske porodice koje su živjele u ovim kampovima u blizini rudnika Trepča.
Zaključeno je i da je Misija bila nemarna zato što je dopustila da Romi godinama žive u tim kampovima i pored toga što su često bolovali kao posljedica izloženosti otrovnom olovu.
Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a na Kosovu Zahir Tanin tada je uzeo u obzir preporuke Panela za ljudska prava o neuspjehu UNMIK-a u odnosu prema ovim osobama, izvinjenje i zahtjev za kompezaciju Romima koji su živjeli u tim kampovima.
Louis Charbonneau, direktor za UN-a u Human Rights Watchu, saopštio je u srijdu da Ujedinene nacije, odbijanjem da priznaju svoje zloupotrebe u slučaju kontaminiranih kampova u Sjevernoj Mitrovici gdje su živjeli Romi, ozbiljno podriva vlastiti autoritet da vrši pritisak na vlade koje krše ljudska prava.
UNMIK je u pismenom odgovoru za RSE naveo da "UN vrši napore da riješi pitanje koje je pokrenuo Savjetnički panel za ljudska prava.
"Ovi napori su poduzeti u saradnji sa svim relevantnim zvaničnicima u sjedištu UN-a i UNMIK", rečeno je iz kancelarije za medije UNMIK-a na Kosovu.