Drugi o nama

Pogled na Gornje Ljubinje, selo prizrenske opštine, je fascinantan. Ljudi mu nadjevaju različite epitete, kao selo intelektualaca, odnosno selo građevinskih majstora, zidara. Selo je poznato po čistom vazduhu koji navodi ljude da u njemu žive, piše dnevnik Kosova Sot.

"Ukoliko ne živim u Ljubinju, idem u Evropu", ističu ovdašnji stanovnici. Prema njihovim riječima, nijedno selo u Evropi ne može zamjeniti ovo selo izuzetne ljepote.

Refik Kasi je kazao za našu novinu da ovo selo ima viševjekovnu tradiciju kolektivnog sunećenja djece. On dodaje da se ova kulturno-vjerska manifestacija organizuje svakih pet godina i da u njoj sudjeluju i gurbedžije koji su rasuti po čitavoj Zapadnoj Evropi.

"Ovu tradicionalnu manifestaciju organizuju, osim Gornjeg Ljubinja i mještani Donjeg Ljubinja.  Zvuk zurli i tupana najavljuje početak drevne manifestacije", ističe Kasi.

Kvalitetna malina  

Refik Kasi naglašava da Gornje Ljubinje broji 3.300 stanovnika i da se većim djelom ovo područje označava kao selo intelektualaca. On je dodao da ovo selo u posljednje vrijeme uzgaja malinu, te da više od 200 stanovnika uspjeva da obezbjedi egzistenciju od ove porodične proizvodnje.

"Oko 60 familija trenutno uzgaja malinu", kaže Kasi. On napominje i da je ovo selo poznato po dobrim majstorima koji izvode građevinske radove na čitavom Kosovu, pa i van njega, posebno u zidanju kamena.

U Evropi, prema njegovim riječima, živi i radi oko 1.200 mještana iz ovog sela koje daje epitet bogatog sela.

Dok, poslanica u Skupštini Kosova, Emilija Redžepi za "KosovaSot" izjavljuje da se selo Gornje Ljubinje razlikuje od ostalih po velikom broju intelektualaca i dodaje da ovo selo zaslužuje status opštine.
 
Nebo na licu mlade

Među, mnogobrojnim adetima i običajima, prema riječima Emilije Redžepi izdvaja se tradicionalno šarenje mlade (nuse). Na bijeloj podlozi na licu se nanose šare od zlatastog praška koje se u vidu krugova oblikuju nalik na nebo.

"Tri zlatasta kruga koja simbiliziraju životni ciklus međusobno su povezani zlatastim linijama. Šarenje nuse je drevna tradicija koja se i do dan danas očuvala u selu Donjem Ljubinju koje pripada regionu Župe. Postoje indicije da bi ova tradicija u današnje vrijeme mogla biti izgubljena, jer samo jedna 65-godišnjakinja priprema mlade”, ističe Redžepijeva.

"Ove linije simbolizuju životne puteve kroz koje prolazi čovjek u svom životu. Unutrašnje crvene linije  simbolizuju plodnost. Čitavo lice je pokriveno plavim i crvenim tačkama koje prenose mladine želje da u familiji u kojoj dolazi bude puno zdravlja i sreće", objašnjava Emilija Redžepi.

Ona naglašava da je tradicija zidanje kamena vrlo poznata u ovom selu. Prema njenim riječima, majstori iz Gornjeg Ljubinja sagradilli su mnogobrojne objekte od kamena na čitavom Kosovu. Ona, također hvali žene koje znaju da rade sa mlijekom i pripremaju različite mliječne proizvode izuzetno korisne za zdravlje.
   
(Kosova Sot)