Od poslije rata dug oko 100 miliona eura

Posljednjih dana se u pojedinim medijima pojavila informacija o dugovanju za utrošenu eletričnu energiju na sjeveru Kosova, koja prema njihovim navodima, od 1999. do danas iznosi oko 100 miliona eura. S druge strane, predstavnici Srba sa sjevera tvrde da električnu energiju dobijaju iz Elektrodistribucije Srbije i da izmiruju račune za struju.

Prema informacijama Regulatorne kancelarije za električnu energiju, od 2009. do 2016. godine na sjeveru Kosova je utrošeno 1.862,96 GWh gigavata električne energije.

"Pitanje naplate električne energije na severu Kosova je političko pitanje i pitanje dijaloga Kosova i Srbije za koje od nadležnih institucija i dalje tražimo dodatna objašnjenja kako bi rješili ovaj problem. Snabdjevanje električnom energijom uređeno je zakonom i svaki operater mora dobiti licencu prema zakonima Repulike Kosova, bez razlike koji je distributer u pitanju”, navodi se u pisanoj izjavi Adelina Murtezaj Bajrami iz Regulatorne kancelarije za električnu energiju.

Zbog problema sa očitavanjem korisničkih brojila, uzimajući u obzir cijenu na veliko, godišnji dug na sjeveru Kosova iznosi oko 8 miliona eura, navode iz Regulatorne kancelarije.

"O načinu naplate duga odlučivaće bord Regulatorne kancelarije, pošto nismo imali pristup očitavanju brojila. Kancelarija ne raspolaže podacima o tačnom iznosu. Očekujemo da će stvaranjem uslova bord pružiti detaljnije informacije po ovom pitanju”, navodi se u pisanoj izjavi Adelina Murtezaj Bajrami iz Regulatorne kancelarije za električnu energiju.

Ispostava Elektroprivrede Srbije u sjevernoj Mitrovici građanima redovno isporučuje račune. Do 99. godine račune je dostavljao Elektro- kosmet. Prema riječima odbornika SO Sjeverna Mitrovica Igora Simića, Kosovska energetska korporacija (KEK), nema svoje poslovnice na sjeveru, tako i da ne distribuira električnu energiju ovom djelu Kosova.

"Građani sa sjevera plaćaju električnu energiju, ne u onoj mjeri u kojoj bi Elektroprivreda Srbije koja vodi taj sektor na sjeveru željela, to je sigurno. Procenat naplate kreće se negde oko 20-30%, koliko ja pratim njihove izvještaje i to nije dovoljno da pokrije sve troškove koji nastaju radom preduzeća. S druge strane, čuo sam ono što se pojavljuje u medijima, to je da se struja koju troše građani na sjeveru, odnosno Srbi, indirektno naplaćuje ostatku Kosova, mislim da to nije tačno, prije svega zato što je činjenica da sjever Kosova struju dobija iz Srbije, a ne od KEK-a, tako da je nemoguće da fakturišete nešto što mi nismo potrošili nekom drugom. Postavlja se pitanje kome se fakturišu neplaćeni računi ogromnog broja građana koji žive južno od Ibra? Tu prije svega mislim na ogromna albanska sela, koja ne plaćaju struju. Igrom slučaja prošle godine sam bio u Štrpcu i imao priliku da vidim da se srpskim selima gasi struja, zato što okolna albanska sela ne plaćaju struju.To je opet politizacija jednog značajnog komunalnog pitanja. Srbi na sjeveru struju plaćaju Elektroprivredi Srbije i to je možda razlog što KEK navodi da se ne plaća njemu, ali opet on nam ne isporučuje električnu energiju i zato ne može ni da je naplati“, rekao je Igor Simić, odbornik SO Sjeverna Mitrovica.

Da li građani sa sjevera na vrijeme izmiruju račune za struju?

„Ne plaća niko, pa ni mi. Računi nam stižu svakom mjeseca redovno, ako moramo da platimo plaćaćemo u ratama. Što se mora nije teško“.

„Plaćala sam, godinu dana će u maju kako ne plaćam, inače od bombardovanja do sad stalno. Računi nam stižu, ako bude ugovor plaćaćemo na rate. Svi ne plaćaju toliko godina, a ja sa mojom penzijom, plaćala sam redovno, jedino sad će godinu dana kako ne plaćam“.

„Računi stižu. Uredno plaćam sve Elektrodistribuciji ja mislim Srbije“, poručuju građani Sjeverne Mitrovice.

Fakturisanje računa o naplati je počelo 2010. - 2011. Simić napominje da je neizvodljiva naplata električne energije za 11 godina unazad, a da u tom periodu nijedno brojilo nije očitano.