Uskoro politička partija

Srpska lista u Skupštini Kosova, koja je u koaliciji sa Demokratskom partijom Kosova i Demokratskim savezom Kosova, predložila je danas promjene u resorima koji su pripali Srpskoj listi na osnovu broja mandata u Skupštini Kosova i koalicionog sporazuma PDK-LDK-SL.

Za novog ministra Ministarstva lokalne samouprave predložen je Ivan Todosijević, koji od danas i zvanično obavlja posao ministra, saopštava Srpska lista.
Todosijević je do sada obavljao funkciju predsjednika “Privremenog organa Opštine Zvečan” koja funkcioniše u sistemu Republike Srbije, kao i zamjenika gradonačelnika iste opštine, koja funkcioniše po kosovskim zakonima.
Srpska lista predložila je da Mirjana Jevtić u buduće obavlja funkciju zamjenika ministra Ministarstva za rad i socijalno staranje.
Ovaj prijedlog je prihvaćen od strane Predsjednika Vlade Kosova, saopštava Srpka lista, navodeći da prijedloge promjena podržava i većina članova poslaničkog kluba Srpske liste koja participira u radu Skupštine Kosova.
Podsjetimo, ministar administracije i lokalne samouprave u Vladi Kosova Ljubomir Marić smijenjen je decembra sa ove funkcije.
Na njegovo mjesto postavljena je Mirjana Jevtić, tadašnja zamjenica ministra za rad i socijalno staranje, što je dovelo do raskola u Srpskoj.
Nakon dvije nedjelje ministarka za lokalnu samoupravu Mirjana Jevtić obavjestila je premijera Isu Mustafu da podnosi ostavku na tu funkciju, a to je medijima prenio predsjednik Srpske liste Slavko Simić.
Inače, GI Srpska, koja se sada predstavlja kao parlamentarni politički subjekat, nakon najnovijeg raskola, predala je CIK-u Kosova potrebnu dokumentaciju za prelazak građanske inicijative u političku partiju.