Specijalno tužilaštvo Kosova

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je danas optužnicu u Osnovnom sudu u Vučitrnu protiv Srbina Z.V., zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, saopšteno je iz EULEX-a.

Z.V. je uhapšen u Crnoj Gori, marta prošle godine, po međunarodnoj potjernici koju je raspisala Policija Kosova, preko Ureda za vezu INTERPOL-a. Potom je, novembra iste godine, izručen Kosovu. 
Kao rezervista srpske policije u Vučitrnu, Z.V. se tereti za, kako navode iz EULEX-a, djela koja su se navodno dogodila između sela Gornja Studimlja i Donja Studimlja i objekata poljoprivredne zadruge u ovoj opštini, 2. ili oko 2. maja 1999. godine.
Ovaj muškarac se istovremeno sumnjiči i za djela koji su navodno počinjena u pritvornom centru Smrekovnica, u opštini Južna Mitrovica, nakon događaja u Vučitrnu. 
Krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva za koje se tereti Z.V. obuhvataju "brutalna i nezakonita ubistva", "nečovječno postupanje", "nanošenje ogromne patnje, primjenu mjera zastrašivanja i terora", "oduzimanje imovine", "pljačku i krađu u velikim razmjerama".