Neće dobiti ni kompezaciju

Romi koji su nakon rata na Kosovu živjeli u kontaminiranim kampovima Ujedinjenih nacija u Sjevernoj Mitrovici i Leposaviću, moguće je da od UN-a neće dobiti ni kompezaciju, a ni izvinjenje.

Louis Charbonneau, direktor za UN u Human Rights Watch (HRW), saopštio je u srijedu da Ujedinene nacije, odbijanjem da priznaju svoje zloupotrebe u slučaju kontaminiranih kampova u Sjevernoj Mitrovici gdje su živjeli Romi, ozbiljno podriva svoju sposobnost da izvrši pritisak na vlade koje krše ljudska prava.

Naime, Savjetnički panel za ljudska prava koji funkcioniše u sklopu UN misije na Kosovu 2016. je došao do zaključka da UNMIK nije uspio da zaštiti romske porodice koje su živjele u ovim kampovima u blizini rudnika Trepča.

Zaključeno je i da je Misija bila nemarna zato što je dopustila da Romi godinama žive u tim kampovima, i pored toga što su stanovnici često bolovali zbog te otrovne supstance.

Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a na Kosovu, Zahir Tanin, tada je uzeo u obzir preporuke Panela za ljudska prava o neuspjehu UNMIK-a u odnosu prema ovim osobama, izvinjenje i zahtjev o kompezaciji Romima koji su živjeli u tim kampovima.

Međutim, kako prenosi Times, UN kancelarija za pravna pitanja je prošlog mjeseca preporučila novom generalnom sekretaru UN-a, Antonio Guterresu da ne prihati odgovornost ili preuzme obavezu da plati žrtvama individualnu naknadu, iako je to bila greška UN-a. Guterres će doneti konačnu odluku, rekla je portparolka UN-a Times-u, “veoma uskoro”.

U izbjegličkim kampovima UN-a u Sjevernoj Mitrovici i Leposaviću nakon konflikta na Kosovu živjelo je oko 1.000 Roma.

Ovi kampovi su bili locirani u blizini rudnika Trepča, te su kasnije zatvoreni zbog opasnosti od kontaminacije.