Sjednica Komisije za interese zajednica

Danas je održana i redovna sjednica Komisije za interese zajednica i povratak, čiji su članovi ponovo zatražili od Vlade Kosova da ispuni stavku zakona o civilnoj službi, koja se odnosi na zapošljavanje pripadnika nevećinskih zajednica u javne institucije na Kosovu.

Poslanik Ćerim Bajrami iz redova bošnjačke zajednice smatra da se mnogi zakoni i preporuke koje donosi Skupština Kosova, a koji se odnose na nevećinske zajednice - ne sprovode, aludirajući na Zakon o civilnoj službi koji garantuje da od ukupnog broja zaposlenik, 10 odsto bude iz redova nevećinskih zajednica.
"Činjenica je da se ovdje donose mnoge odluke i na ovoj komisiji i u skupštini kada su zajednice u pitanju, a koje se uopšte ne sprovode. Predstoji nam rebalans budžeta, jedna od stavki u tim preporukama je da vlada izdvoji dodatna sredstva za dodatno zapošljavanje pripadnika nevećinskih zajednica, bez rebalansa budžeta neće biti dodatnog zapošljavanja nevećinskih zajednica", rekao je poslanik Bajrami.
Bajrami kaže da se nastavlja kršenje Zakona o budžetu jer vlada Kosova nije donjela posebnu odluku o finansiranju zajednica. Prema mišljenju predsjednice komisije odgovore treba tražiti od ministra finansija i vlade.
"Uputićemo poziv ministru finansija da izvesti naš odbor. A što se tiče izveštaja naše komisije i ako ministri kažu da sa njim nisu upoznati, moj predlog je da se oni, ali i premijer i predsednik obaveste službenim mailom", rekla je predsjednica komisije za zajednice Jasmina Živković.
Na navode poslanika Bajrami da nadležni ne izdvajaju dovoljno novca za bošnjačku zajednicu, reagovao je direktor Kancelarije za zajednice Ivan Tomić koji u saopštenju za RTK2 tvrdi da je kancelarija i pored skromnog budžeta finansirala pripadnike bošnjačke zajednice.
“Tokom prošle godine finansirali smo proslavu Nacionalnog dana Bošnjaka u iznosu od 20.000 eura, takođe i nekoliko kulturnih i sportskih manifestacija, pomogli u lečenju jednog deteta, finansijski pomogli dve samohrane majke i obezbedili platu za asistenta jednog poslanika iz redova bošnjačke zajednice. Oktobra prošle godine smo odobrili i nekoliko zahteva za pomoć u vidu građevinskog materijala i isplata se očekuje tokom ovog meseca. Ja razumem gospodu poslanike, ali pritisak koji oni vrše na kancelariju je apsolutno neprihvatljiv. Ja ću nastaviti da radim svoj posao i izlazićemo u susret onima kojima je pomoć najneophodnija u skladu sa našim mogućnostima bez obzira na etničku, versku i političku pripadnost“, navodi se u saopštenju Tomića.
Na sastanku komisije podržana je izmjena i dopuna Zakona o službenim praznicima o uvrštavanju Dana egipćanske zajednice u zvanične praznike na Kosovu.