Nakon kućnog pritvora

Apelacioni sud Kosova naložio je da se Naser Kelmendi, optužen za ubistva, organizovani kriminal i trgovinu drogom, prebaci u pritvor. Kelmendi, koji je do sada bio u kućnom pritvoru, iza rešetaka će ostati do 3. juna.

Odluku o prebacivanju Kelmendija u kućni pritvor Osnovni sud u Prištini donio je 20. februara, javila je Radio-televizija Srbije.
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je u julu 2014. optužnicu protiv Kelmendija za organizovani kriminal, teško ubistvo, kupovinu, posjedovanje, raspodjelu i neovlaštenu prodaju rizičnih narkotika i psihoaktivnih supstanci.
Iz Tužilaštva tvrde da je Kelmendi bio lider i vođa kriminalne organizovane grupe, dok se kao teško ubistvo navodi usmrćivanje Ramiza Delalića u Sarajevu 2007. godine.
U slučaju koji se vodi protiv Kelmendija, krajem oktobra prošle godine svjedočio je bosanskohercegovački biznismen, lider SBB-a i delegat u Domu naroda državnog parlamenta BiH Fahrudin Radončić.
Svjedočenje Radončića se smatra ključnim u ovom sudskom postupku. Do sada su, po pozivu tužilaštva, u ovom slučaju svjedočili Azra Sarić, Aldin Hajdarević, Šejla Turković, Emir Polak, Muhamed Ušanović i nekoliko zaštićenih svjedoka putem videolinka iz Sarajeva.
Suđenje je od posebnog značaja za kosovsko tužilaštvo. Ono predstavlja jedno od rijetkih slučajeva saradnje između kosovskog i bosanskohercegovačkog tužilaštva.
Kelmendi je uhapšen na Kosovu u maju 2013. na osnovu Interpolove potjernice, a suđenje je počelo u januaru 2015.
Kelmendi se tada izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, optužujući bosanskohercegovačko pravosuđe za, kako je tada kazao, montiranje procesa.