Nova

Demokratska stranka Kosova (PDK) se nada da će u novoj "podjeli karata" osvojiti još više poslaničkih mjesta.

Parlamentarni izbori na Kosovu mogli bi da budu održani ili u junu ili na jesen, a uporedo sa glasanjem za novi skupštinski saziv trebalo bi da budu birane i lokalne vlasti, tvrde za Danas nezvanično predstavnici diplomatskih izvora
Komentarišući juče objavljenu vijest u pojedinim medijima da će izbori na Kosovu biti održani 28. maja ili 4. juna. Sagovornici Danasa, takođe, tvrde da prijevremeni izbori ne bi bili posljedica raskola u vladajućoj koaliciji, već "činjenice da je u posljednje vrijeme znatno ojačala Demokratska partija Kosova".
"Aktuelni premijer Kosova Isa Mustafa je lider Demokratskog saveza Kosova, dok se Demokratska partija Kosova, bliska kosovskom predsedniku Hashimu Thaçiju, koju predvodi Kadri Veseli, nada da će u novoj podijeli karata osvojiti još više poslaničkih mjesta", kažu izvori Danasa.
Sagovornici Danasa smatraju i da je "malo vjerovatno" da će glasanje biti organizovano 28. maja jer bi to "bio suviše kratak rok za vođenje kampanje", kao i da se "stiče utisak da je pozicija srpskih stranaka oslabljena u odnosu na prethodni period".
"Uprkos navodima prištinskih medija, ne bi bilo iznenađenje ni kada bi izbori bili raspisani za jesen, budući da je vladajućoj koaliciji stalo da se prije toga okonča proces formiranja vojske Kosova. U svakom slučaju, izborna groznica na Kosovu uveliko traje, konstatuju izvori Danasa.
Prištinski mediji objavili su juče da će Veseli i Mustafa okončati saradnju 25. aprila, kao i da se očekuje da dan ranije pitanje razgraničenja sa Crnom Gorom bude na dnevnom redu Skupštine Kosova. Kako se tvrdi, ma kakav da bude ishod glasanja o demarkaciji, vladajuća koalicija biće raspuštena narednog dana, što znači momentalno raspuštanje parlamenta, a zatim predsjednik Thaçi određuje datum izbora, koji moraju da budu održani najkasnije 4. juna.