Tačna brojka još uvijek nije određena

Tačan broj dijaspore ne može biti poznat u realnim ciframa. Migracija građana Kosova, prema riječima sociologa, je bila veoma velika i neki od njih su prekinuli veze sa njihovim porodicama na Kosovu.

Još uvijek se ne zna koliko građana Kosova živi u dijaspori. Iako Ministarstvo za dijasporu smatra da je registrovano 380.000 pripadnika dijaspore, ova brojka prema ovom resoru očekuje se da bude povećana tokom online registracije koja se nastavlja. Ministar za dijasporu, Valon Murati, u intervjuu za list "Zëri", izjavio je da ne postoji tačna brojka ljudi u dijaspori.

On kaže da je tu brojku teško utvrditi.

"Međutim, do sada smo u procesu registracije popisali negdje blizu 380.000 pripadnika dijaspore, proces koji realizujemo. Mi ćemo uskoro doći do potpunijih podatake iz ovog procesa, koji će se baviti i drugim statističkim podacima korisnim za bolje shvatanje dijaspore". Murati je kazao da je fizički proces okončan te da će se sada taj proces nastaviti putem online registracije.

U međuvremenu, sociolog Leutrim Sahiti, direktor Instituta za istraživanje i sociološka studija "Sociometri", kaže da taj proces nije uključio sve jer ima mnogo građana koji žive u inostranstvu, ali ne posjećuju Kosovo i njihova registracija nije urađena zbog nedostatka informacija o ovom procesu ili drugih faktora.