Međuvjerska tolerancija na Kosovu

Albanci su oduvijek bili spominjani u pozitivnom smislu kada je riječ međureligijska tolerancija. O ovome najbolje svjedoče mještani sela Brus u opštini Lipljan. Porodica Gashi iz ovog sela, ima svoju posebnost koju mali broj kosovskih porodica posjeduje.

Došavši odnedavno iz Llapushnika kod Drenasa, porodica Gashi je bila muslimanska porodica, ali je nedugo poslije toga jedan njen dio odlučio prihvatiti i katoličku vjeru.

Ruzhdi ili Laz Gashi, ime pod kojim se prepoznaje od strane crkve, je jedan od pripadnika ove porodice, čiji je otac prije nekoliko godina odlučio napustiti islam i prihvatiti katoličanstvo.


Ruzhdi (Laz) Gashi

Ali to nije nikako uticalo na odnose između dva brata i njihovih porodica do današnjeg dana, a i dalje žive bez ikakvog problema.

Ruzhdi, zajedno sa suprugom Marine, kada su ih posjetili novinari portala "Arbresh.info", čekali su goste za Uskrs, a njihovo dvoje djece su se spremali da odu u crkvu na misu koja se održavala u 11:00 časova.

On govori za portal "Arbresh.info", iako su dvije različite religije, porodica Gashi, sada jedna velika porodica, i dalje živi u harmoniji.

"Mi braća smo svi katolici, a stričeva djeca su muslimani. Ovo je došlo zbog brakova, neki su oženjeni muslimankama, neki katolkinjama. Oni drže svoju vjeru kao muslimani, mi kao katolici. Vjera ne utiče na nas", rekao je on za portal "Arbresh.info".

Ruzhdi Gashi kaže da u slučajevima različitih porodičnih veselja oni odlaze jedni kod drugih.

"Oni dolaze kod nas da nam čestitaju praznik, mi za Bajram odlazimo da im čestitamo praznik. Na svako veselje, a i kada neko umre mi odlazimo jedni kod drugih. Kod nas ne utiče činjenica da su nam rođaci druge vjere", rekao je Rizhdi.

On kaže da ne bi bilo prepreke ako njegov sin ili kćerka se oženi ili uda za osobu koja ne pripada katoličkoj vjeri.

"Ne, ništa mi ne smeta. Samo neka budu na putu Boga. Ništa kod mene to ne mijenja. Bez obzira koje je vjere", kaže on.

Međureligijskih brakova u njegovoj porodici je već bilo. On kaže da su njegova sestra i tetka udate za muslimane.

Vjerska tolerancija među njima ide tako daleko, da iako pripadaju drugiom religijama oni tokom praznika zajedno idu u crkvu i džamiju.

I Sokol Gashi, Ruzhdijin brat od strica, kada je riječ o islamu govori o historiji sela Bruse i tokom podjele mještana na dvije religije.


Sokol Gashi

On kaže da iako pripadaju dvijema različitim religijama, oni su i dalje braća, posjećuju jedni druge tokom praznika, ali su za njih i međureligijski brakovi nešto sasvim normalno.

On kaže da nikada nije bilo nikakvog problema između ovih porodica.

"Čak i za vrijeme praznika, na svadbama mi idemo kao braća. Ja ide kod njih, oni dolaze kod mene. Vjera je želja čovjeka. Ne pamtim, a i stariji su govorili da nikada nismo imali problema kada je riječ o vjeri", kaže Sokol.

Oni imaju sve zajedničko, uključujući i škole i posao. Vjerska mržnja za njih je nešto apsurdno.


/Arbresh.info/