Pripremaju teren

Poslanici Skupštine Kosova pripremaju teren da nakon okončanja mandata imaju mogućnost za dobijanje pune plate od države i u naredne tri godine.

Ideja da dobiju prijelazne plate za tako dugo vremena je inicirana od članova Pododbora za mandate i Poslovnik o radu Skupštine, prilikom izrade drafta Poslovnika ovog zakonodavnog tijela.

Portal "AktivPress" saznaje da je ideja lansirana tokom jedne radionice izvan Prištine, već predložena kao amandman u Poslovniku, prenosi portal "Telegrafi.com".

"Tokom radionice je izdat nacrt amandmana kojim je utvrđeno da bivši poslanik, od dana okončanja njegovog mandata, ima pravo primanja prijelazne plate ekvivalentno osnovnoj prethodnoj plati u periodu od 36 mjeseci, osim ako on ima redovne prihode iz državnog budžeta", rekao je jedan od prisutnih poslanika u radu parlamentarnog pododbora.

Trenutno, iznos osnovne plate poslanika je 1488 eura.

Prema tome, ako novi prijedlog naiđe na široku podršku u Parlamentu, tada jedan poslanik za tri godine može dobiti od države ništa manje nego 53.568 eura.

"AktivPress" je insistirao da dobije stav od predsjednika Pododbora za Poslovnik parlamenta, Armenda Zemaja, ali on je bio nedostupan u svakom trenutku.

U međuvremenu, poslanik Agim Ademaj, kao član Odbora za zakonodavstvo, mandate, imunitet, Poslovnik o radu Skupštine iz redova LDK-a, priznao je da su razgovarali o pitanju nadoknade poslanicima nakon kraja mandata, ali je rekao da je sve u fazi prijedloga ili sugestija.

"Poslovnik Skupštine je u fazi izrade. Ovaj prijedlog još uvijek nije dobio vizu u Odboru za zakonodavstvo, tako da su ovo sve prijedlozi i sugestije. Sačekajmo da vidimo kako će biti učinjeno", rekao je Aliu.

On je dodao da je lično protiv takvog prijedloga.

"Ja ne podržavaju prijedlog da bude naknada za poslanike još tri godine nakon mandata", rekao je on.

Za razliku od Aliua, poslanik iz redova PDK, Nezir Çoçaj bio je nervozan kada je upitan o ovom pitanju.

"Odbor za budžet i finansije ima ovo u rukama. Ovo pitanje više liči na percepciju građana i novinara stranih obavještajnih službi Srbije i odnio ih đavo što i nas crne. Nas koji se mučimo da živimo i radimo sa 1294 eura, kolika je plata nas kao poslanika. Finansijske uredbe ne donosimo mi. Mi radimo Poslovnik Skupštine, kao što je ovo radi poboljšanja, kako ne bi ostavili prostora za ovakve zloupotrebe koje se dešavaju, za kvorum, za neprisustvo poslanika, itd", rekao je Çoçaj.

Međutim, njemu nije smetala činjenica da je pitanje tranzicijske plate utvrđeno Poslovnikom koji je na snazi, samo što je sada predloženo da vrijeme od jedne godine bude produženo na tri godine.

"Poslaniku, nakon kraja mandata, slijede mjesečna primanja za period od dvanaest (12) mjeseci, kao što je definisano u pravilu 2.1, ako za to vrijeme ne bude vraćen na radno mjesto, koje je imao prije izbora za poslanika, ili na neko drugo odgovarajuće mjesto za njega", stoji u Poslovniku o radu Skupštine.

Poslanici prethodnih zakonodavnih saziva su regulisali Zakonom o Skupštini pitanje dobijanja naknada nakon isteka mandata.

U njemu je definisano pravo za dodatnu penziju, ovisno o broju poslaničkih mandata, ali je Ustavni sud obustavio ovo pravo ocjenivši da je jedna takva penzija neustavna.

U analizi koju je ovaj sud dao zakonodavcima data je procjena da, iako je zakonom predviđena "dodatna penzija", više je izgledalo kao dodatni poklon nakon zapošljavanja, a ne kao dodatnatradicionalna  penzija .

/Aktivpress/