Građani na birališta

Očekuje se da Kosovari izađu na birališta na prijevremenim izborima krajem sljedećeg mjeseca ili početkom juna.

"KlanKosova" saznaje da su 28. maj i 4. juni datumi za koje se vjeruje da će građani izaći na birališta kako bi dali svoj glas.

Ovom velikom događaju u zemlji prethodi još jedan važan događaj. To ima veze sa rušenjem sadašnje vladajuće koalicije.

Izvori televizije kažu da predsjednik PDK Kadri Veseli i lider LDK-a, Isa Mustafa okončavaju saradnju 25. aprila. Dan ranije, odnosno 24. aprila očekuje se da pitanje razgraničenja bude na dnevnom redu, u radu Skupštine Kosova, jer će to ove sedmice odlučiti Predsjedništvo.

Rezultat glasanja sporazuma o granici sa Crnom Gorom, ne predodređuje sudbinu koalicije, koja, kako ukazuje ovaj izvor, bude srušena, dan kasnije. To znači i momentalno raspuštanje parlamenta.

Kada bude ozvaničen raspad koalicije, pitanje postavljanje datuma prijevremenih izbora prelazi u ruke predsjednika. On, u skladu sa odredbama, određuje datum novih izbora, koji, u najdužoj opciji moraju biti najmanje 45 dana nakon raspuštanja Skupštine.

Matematičkom računicom proizilazi da ukoliko dođe do rušenja koalicije 25. aprila, onda izbori, najkasnije, moraju biti održani do 4. juna, jer svaki drugi dan kašnjenja je van ustavnog okvira za glasanje na prijevremenim nacionalnim izborima.