Neefikasnost rada ove institucije

Očekuje se da danas Skupština Kosova sa četiri mjeseca zakašnjenja, razmotri i usvoji zakonodavni program za 2017. godinu, koji je trebalo da bude usvojen još početkom godine. Oni koji prate rad Parlamenta ocjenjuju da je odlaganje usvajanja programa neozbiljan pristup koji pokazuje neefikasnost rada ove institucije.

Poslanici vladajuće koalicije i opozicije priznaju da kasne sa usvajanjem zakonodavnog programa i da Skupština nije u mogućnosti da ispuni predviđeni plan. Najviše zakonodavno tijelo se pokazalo neefikasnim i u prethodnoj godini, pošto je ispunilo samo jednu trećinu zakonodavnog plana. Poslanik Demokratskog saveza Armend Zemaj kaže da efikasnost u radu Skupštine ne zavisi isključivo od usvajanja zakonodavnog plana.

"Praksa je da se izradi zakonodavna agenda za svaku kalendarsku godinu. Mi malo kasnimo u ovom procesu ali kao što znate, imamo zakone koji su u proceduri, koji dolaze na red nezavisno od usvajanja ili ne usvajanja zakonodavne agende. Ovo nije prepreka u izvršenju poslova i obaveza koje ima skupština", rekao je Armend Zemaj, poslanik Demokratskog saveza.

Iz Samoopredjeljenja su poznati po kritičkom stavu prema radu parlamenta. Albuljena Haxhiu kaže da se poslanici ponašaju neodgovorno prema svojim dužnostima, što je i jedan od razloga neusvajanja zakonodavnog programa, dok je neefikasnost i na vladi.

"Što se tiče zakonodovne agende za 2016. godinu, nismo uspjeli ni polovinu nje da ispunimo. Civilno društvo i mediji su označili skupštinu kao krivca. Naravno da je i skupština odgovorna za ovakvo stanje jer mi kao institucija imamo obavezu da nadgledamo rad vlade koja u ovom slučaju snosi najveću odgovornost. Sada se pokušava da zakonodavna agenda bude usvojena u aprilu, što je trebalo uraditi još u januaru", navodi Albulena Haxhiu, poslanica Samoopredjeljenja.

Iz Kosovskog demokratskog instituta kažu da je usvajanje plana rada skupštine obaveza koja proističe iz pravilnika o radu ove institucije. Prema njihovoj procjeni, samo je trećina plana rada ispunjena u prethodnoj godini.

"Vlada je ažurna u ovom procesu. Ona je još u januaru izradila svoju zakonodavnu agendu, mi smo sada na kraju aprila, a skupština još uvijek nema nikakav plan. Navršava se polovina sjednica planiranih za ovu godinu, to su najvažnije sjednice na kojima bi trebao da se planira i započne rad, a skupštine nema nigdje u ovom procesu”, istako je Albert Krasniqi.

Skupština nesumnjivo treba da se fokusira na nadgledanje sprovođenja zakona, pošto nacrti zakona koji se dopunjavanju i mijenjaju, moraju biti detaljnije razmatrani od strane poslanika, zbog toga, kao posljedicu imamo loše zakone koji se konstantno mijenjaju, zaključuju iz KDI.

RTK2, Kosovapress