Pozvao na prevazilaženje problema oko demarkacije

Premijer Kosova, Isa Mustafa, kazao je da Kosovo treba da deluje i donese velike i smele odluke kako bi se ispunile težnje za članstvom u Evropsku uniju.

Putem svog Facebook profila, Mustafa je u ponedeljak saopštio da Kosovo ima potrebu da bude deo EU tržišta, što omogućava Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Pored toga, Kosovo ima potrebu za znanjem, za slobodno kretanje ljudi, robe i preduzetništva, a to sve omogućava ukidanje viznog režima.
"Evropska unija nas je blokirala jednim besmislenim uslovom onako kako smo i mi sami sebe blokirali jednim političkim, nestabilnim ciljem, ali i štetnim za perspektivu naše zemlje“, kazao je Mustafa, pozivajući se na ratifikaciju demarkacije sa Crnom Gorom što je uslov EU za ukidanje viza.
"Na jedan način, možemo da shvatimo predrasude nekoliko evropskih birokrata u postavljanju uslova koji drugima nisu postavljeni, ali moramo da nađemo snagu da prevaziđemo sami sebe radi evropskog puta, i ekonomske i kulturne perspektive“, dodao je on.
Kako je istakao, Kosovo nema drugi put, a svako kašnjenje šteti zemlji.
"Bez istinskog učešća na evropskom tržištu nema ekonomskog razvoja koji nam je potreban", zaključio je.
Kosovo nije u mogućnosti da ratifikuje granicu sa Crnom Gorom zbog nedostatka glasova u Skupštini. Zbog oštrog protivljenja opozicije, ovom sporazumu se protivi i jedan deo poslanika vladajućih partija.
Opozicija smatra da Kosovo sporazumom o demarkaciji gubi 8.000 hektara zemlje.