Mediji sve češće spekulišu

Mediji sve češće spekulišu o mogućem održavanju vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, koji bi prema zakonu trebalo da se održe tek sljedeće godine. Prema pisanju medija, jedan od mogućih razloga je početak rada Specijalnog suda za ratne zločine ali i demarkacija granične linije sa Crnom Gorom.

Predsjednik parlamenta i lider najveće partije na Kosovu Kadri Veseli kaže da je u ovom trenutku najbitnije ispuniti obećanja data građanima, kao i da bi zakonski parlamentarni izbori trebalo da se održe 2018. Godine. Ukoliko se postigne dogovor o izborima, Veseli naglašava da je PDK uvijek spremna za njih.

"Moja stranka je uvijek spremna za izbore, ali je za to neophodna jedna stabilna situacija i dogovor o tome. Ako idemo na izbore, idemo svi zajedno", kaže Veseli za RTK2.

Ako je sudeći po sve češćim previranjima unutar Srpske liste, ukoliko dođe do vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu Srbi će imati mogućnost izbora između više političkih opcija. Predstavnici Srba u institucijama ocjenjuju da su prijevremeni izbori mogući i naglašavaju da su za njih spremni.

"Zadnjih dana ste sigurno primetili iako premijer i predsednik parlamenta nisu bili baš često na terenu, sada ih viđam svakog dana i to mi govori da oni imaju neku svoju agendu. U svakom slučaju ukoliko se izbori ne održe na ljeto, održaće se na jesen", rekao je Nenad Rašić, lider Progresivno demokratske partije.

"Naravno da smo uvijek spremni za izbore, samo što prije želimo da se razjasni i ova situacija unutar Srpske liste jer smo do sada funkcionisali tako-kako smo funkcionisali, često su postojali neki sukobi, neka različita mišljenja ali smo uvijek zajedno pronalazili konstruktivna rješenja", kaže Slavko Simić šef poslaničkog kljuba Srpske liste.

Parlamentarni izbori na Kosovu održani su 8. juna 2014. godine, kada je najviše mandata osvojila koalicija predvođena Demokratskom partijom Kosova. U slučaju prijevremenih izbora, prema Ustavu Kosova, rok za njihovo zakazivanje je 45 dana od trenutka pada vlade ili postizanja dogovora o izborima.