Sigurnost je prioritet

Sigurnost prehrambenih proizvoda je prioritet, poručeno je sa konferencije posvećene standardima, bezbjednosti kvaliteta hrane i organskoj proizvodnji, održane u Prištini.

Podizanje svijesti  o bezbjednosti prehrambenih proizvoda je važno, poručio je ministar poljoprivrede Memli Krasniqi. On je dodao da je Evropska banka tu da podrži izgradnju farmi, kao i razvoj agrobiznisa i prerađivačke djelatnosti u cilju dobijanja  međunarodnog sertifikata.

“Lično duboko vjerujem u domaće proizvode čiji sam redovni korisnik, ali je evidentno da je neophodno podizanje svijesti o značaju kvaliteta i bezbjednosti  domaćih proizvoda. To će nesumnjivo uticati na sticanje povjerenja domaćih i stranih korisnika, poručio je ministar poljoprivrede Memli Krasniqi.

Prehrambeni proizvodi još uvijek nisu dostigli traženi kvalitet i standard, te je cilj je uvođenje standarda kada je riječ o kvalitetu hrane i unapređenje poljoprivrede, istaknuto je na konferenciji.

"60%  stanovništva Kosova živi u siromaštvu, posebno u ruralnim sredinama, koje direktno ili indirektno zavise od poljoprivrede, ali i pored velikih mogućnosti Kosovo je i dalje najveći uvoznik hrane u Evropi", istakla je Elena Petrovska, predstavnik BERZH na Kosovu.

“Mi nudimo usluge do sertifikacije proizvoda, efikasnost energetike, unutrašnju i spoljašnju reviziju i finansijske izvještaje”, kaže Leonora Kusari, menadžer BERZH.

“Uvođenje standarda je veoma važno kako bi se omogućio plasman proizvoda ne samo u zemlje regiona, već i u zemlje Evropske unije. Prehrambena industrija je posljednjih godina napredovala, i uskoro će moći da konkuriše proizvodima koji dolaze iz Evropske unije”, rekao je Valdet Gjinovci, izvršni direktor  Kosovske agencije za hranu i veterinu.

Proizvođači su bili u prilici da saznaju kako da primjene standarde koji im garantuju plasman proizvoda na šire tržište.

“Ne može jedna zemlja biti dio EU, ukoliko ne poštuje standarde i ne vodi računa o kvalitetu, tačnije sigurnosti proizvoda”, rekao je  Shukri Stafa, direktor organizacije koja se bavi sertifikacijom privrednih subjekata na Kosovu i u Albaniji.

“Ja sam zainteresovana da standaredizujem svoje proizvode, želim da saznam kako se to radi, da se konsultujem sa onima koji su dio ove konferencije, da se informišem o tome. Moji proizvodi se nalaze u radnjama i tržnim centrima”, kaže Sela Imeri iz Zubinog Potoka, koja se bavi proizvodnjom slatkiša.

Global Gep je prije četiri mjeseca započeo obuku o uspostavljanju standarda, nakon čega će polaznicima biti dodjeljene diplome.

“Moramo biti među najboljima i obezbjediti kvalitetnu proizvodnju hrane koja se plasira na tržište, zbog čega je važno uvođenje standard kada je riječ o kvalitetu proizvoda”, rekao je Mark Vud, izvršni direktor  Agro-USAID.

Konferenciju je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja i Evropska banka za obnovu i razvoj.