Reakcija na sramotnu i skandaloznu odluku parlamentarne komisije

Komisija za budžet i finansije, na današnjem sastanku, razmatrala je i usvojila Srednjoročni okvir rashoda (SOR), kao i izvještaj rashoda za 2016. godinu u Skupštini.

Ovom odlukom je predviđeno povećanje plata i dnevnica za poslanike Skupštine Kosova, za što poslanici nisu imali nikakve primjedbe, već su njihove glavne primjedbe prilikom razmatranja okvira bile usmjerene na rashode za subvencije i kapitalne investicije.

Međutim, protiv ove odluke je reagovao predsjednik Skupštine Kosova, Kadri Veseli, koji je rekao da je protiv planiranog povećanja plata.

"Samo što sam dobio vijest o planu nekoliko poslanika radi povećanja njihovih plata. Kategorički sam protiv povećanja plata političara. Kada narodu povećamo plate i njihov standard, onda političari mogu ramišljati o povećanju svojih plata", izjavio je predsjednik Skupštine Kosova, Kadri Veseli, prenosi Koha.net.

Slična reakcija je došla i od strane poslanika Skupštine Kosova iz redova partije "Fjala", Gëzima Kelmendija, koji je ovu odluku nazvao sramotnom.

"Sramota, sramota, sramota, skandal, skandal ...! Povećati plate i dnevnice za poslanike. Odluku o povećanju plaća i dnevnica za poslanike, koju je upravo donela parlamentarna komisija za budžet i finansije je sramna i skandalozna odluka i protiv socijalne zaštite svih građana Kosova. U prošlom mandatu sam bio protiv ove odluke, i u ovom ću biti protiv iste sramotne i skandalozne odluke", prokomentarisao je Kelmendi.