Izvještaj Ombudsmana

Ombudsman je objavio Izvještaj u pogledu uslovljavanja građana od strane opština za plaćanje poreza na imovinu prilikom registracije vozila. U vezi sa tim Ombudsman je danas objavio Izvještaj sa preporukama vezano za uslovljavanje od strane opština za plaćanje poreza na imovinu, u slučaju registracije vozila.

Izvještaj je zasnovan na pritužbama koje je dobio Ombudsman u vezi s ovim uslovima, koja se provode u svim opštinama na Kosovu, u skladu sa Administrativnim uputstvom br. 07/2011 Ministarstva finansija (MF), od 13. jula 2011. godine.

Ombudsman smatra da uslovljavanje od strane opština, na osnovu kojeg su građani prisiljeni platiti porez na imovinu, kako bi im se izdao dokaz o uplati komunalnog poreza, neophodne za registraciju vozila, nije opravdana metoda za naplatu poreza na imovinu.

Ombudsman ima u vidu da je naplata poreza na imovinu od vitalnog značaja za funkcionisanje opština, ali metode putem kojih se traži da se plaća moraju biti legitimne i proporcionalne, u skladu sa zakonom.

Stoga, Ombudsman preporučuje Ministarstvu lokalne samouprave (MLS) da promjeni svoj službeni stav, izdavanjem novog pristupa da uslovljavanja za pružanje usluga građanima od strane opština plaćanjem poreza na imovinu, nemaju pravnu osnovu i da su u suprotnosti sa ljudskim pravima i kao takva se ne mogu primijenjivati.

Također, Ombudsman je preporučio Ministarstvu finansija promjenu odredbe Administrativnog uputstva br. 07/2011, koji se bavi uslovljavanjem građana za plaćanje poreza na imovinu.

Izvještaj sa preporukama u punom formatu, je danas proslijeđen nadležnim organima i isti je proslijeđen i medijima i objavljen na zvaničnom sajtu Institucije Ombudsmana.