Novi dan i nove izjave o vojsci

Stvaranje vojske je za predsjednika Kosova Hashima Thaçija nepovratan proces i u ovom trenutku samo je pitanje da li će ona biti formirana kroz ustavne promjene za koje su neophodni glasovi srpskih poslanika, ili izmjenom zakona, putem koji bi omogućio promenu nadležnosti Kosovskih bezbjednosnih snaga. Poslanici Srpske liste i dalje tvrde da o formiranju vojske ni sa kim nisu pregovarali.

Novi dan i nove izjave o vojsci. Predsjednik Thaçi kaže da Evropska Unija i međunarodna zajednica treba da izvrše pritisak na Beograd kako bi formiranje Vojske Kosova bilo obavljeno kroz ustavne promjene, ali napominje da mora da postoji i druga opcija.

"Mi djelimo viziju SAD i NATO. Naravno da ima različitih stavova o tome da li vojska treba da se formira kroz izmjene u zakonu ili ustavne promjene. Mi favorizujemo drugu opciju, ali nećemo ostati taoci Beograda, ukoliko ne utiču pozitivno na predstavnike Liste Srpska, mi ćemo preći na 'plan B'", rekao je  Hashim Thaçi, predsjednik Kosova.

"Plan B" podrazumijeva transformaciju Kosovskih bezbjednosnih snaga kroz izmjene u zakonu. Iz Srpske poručuju da nisu pod uticajem Beograda, i napominju da se ovo pitanje poteže samo u medijima, a ne i za stolom. Za poslanika Nenada Rašiča nema dileme da se na taj način stvara neka vrsta "eho komore".

"Svakog dana slušamo iste stvari, a o tome se ne razgovara, ali se potencira da je Nacrt zakona o transformaciji KBS dobar za sve građane. To, da bi mi glasali, ali da nam neko ne dâ - nije tačno, takav pritisak nije korektan, to nije način kako bi nešto trebalo da funkcioniše u politici. Mi, nijednom, ni na koji način, nismo pričali o vojsci Kosova, a ovo potenciranje dovodi do apsurdne situacije, da se o tome potencira samo preko medija. Ako predsjednik iole želi da ostvari neke ideje, trebalo bi da komunicira mnogo normalnije nego što to danas čini", istakao je Nenad Rašić poslanik Srpske liste.

Pred vladom je nacrt zakona i ona bi trebalo da odluči da li će se on uskoro naći u parlamentu. Prema pisanju medija vojska će imati 5.000 aktivnih vojnika i 3.000 rezervnog sastava, dok je za pokretanje transformacije izdvojen 51 milion eura.

"Prijedlog zakona koji sam dostavio zasnovan je na projekciji izgradnje sigurnosti Republike Kosovo, započete još od proglašenja nezavisnosti. Transformacija KBS nije proizvod koji se može obaviti za jedan dan ili jednim zakonom, mi ovde govorimo o postepenom procesu", rekao je Thaçi.

Nije poznato kada će vlada i nadležno ministarstvo proslediti zakon skupštini na razmatranje, a u javnosti se sve više spekuliše o tome da ovo pitanje može da uzdrma vladajuću koaliciju, pošto se stavovi premijera Ise Mustafe i predsjednika Hashima Thaçija oko načina formirnja vojske ne poklapaju.