Život u siromaštvu i neispunjena očekivanja

Proglašenje nezavisnosti pre devet godina za građane različitih zajednica je predstavljalo važan trenutak za budućnost zemlje, ali danas kažu da njihova očekivanja nisu ispunjena.

Selo Žaže u opštini Zvečan na sjeveru Kosova ima oko 40 kuća, nastanjeno je albanskim stanovništvom. Kažu da i devet godina kasnije žive u siromaštvu i strahu.

Nezir Peci, mještanin sela Žaže izražava razočarenje, kako kaže, nezainteresovanošću institucija za stanovnike ovog sela.

"Niko nam ne pruža ruku pomoći. Ko može da živi, živi, ko ne može, umre", kaže nam Nezir Peci iz ovog sela.

Asfaltiran put i jedan Dom zdravlja su jedine dosadašnje investicije od strane države u ovom selu, kaže Baki Peci, medicinski tehničar u Domu zdravlja u Žažu.

"Sjever nije toliko promjenjen, ali nama ne preostaje ništa drugo nego da nastavimo da radimo, jer je i ovdje Kosovo", kaže Baki Peci.


(Fotogalerija: Kosovo: Jedan dan u životu)

Na 12 kilometara od ovog sela je Sjeverna Mitrovica, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo koje odbija nezavisno Kosovo. To potvrđuje stanovnik ovog dijela Mitrovice Ivan Drašković.

"Koga god da pitate ovdje da li priznaju nezavisnost odgovoriće vam da je nikada neće priznati", kaže Ivan.

Dragana Jevtić, pak, smatra da i pored toga može da se živi zajedno.

"Zadnje tri-četiri godine nemamo problema sa Albancima. Može da se živi normalno", navodi ona.

Na drugom kraju Kosova, u selu Baćka, opština Dragaš, žive Goranci i Bošnjaci. U ovom selu je nekada bilo oko 100 porodica. Sada je selo gotovo potpuno prazno i napušteno i tu žive samo tri porodice.

Jedan od stanovnika ovog sela, Zikirija Mehmedović navodi da se slabo osjeća pomoć države. Kaže da ruka pomoći države, sem pokockane ulice se ne osjeća u ovih posljednjih devet godina.

"Evo šta se dogodilo. Pokockali su nam ulice. Ovo moram kazati, jer je to realnost. Druge promjene nema. Ostao sam ovdje samo zato što radim", navodi on.

U Mamuši na jugozapadu Kosova, gdje uglavnom živi turska populacija, kažu da je glavni problem danas u državi nepotizam.

"Ovdje diplome ne daju posao. Potrebna su 'leđa'. Zapošljavaju se sestrići, bratanci, stričevi. Šta mi da radimo?", komentariše Agim Mazreku.

Situacijom danas je razočaran i građanin Uroševca Isuf Ferati.

"Prije devet godina imali smo neopisivo veselje, a sada je jedno ogromno razočarenje u rukovodioce. Zašto? Korupcija, nezaposlenost, vlast drže samo za sebe, a za narod nisu zainteresovani", navodi on.

Svi ovi građani Kosova ne vjeruju da će se u skorijoj budućnosti desiti pozitivne promjene u njihovim životima.

Radio Slobodna Evropa