Devet godina samostalnosti

Prije tačno devet godina, kosovski zakonodavci proglasili su Kosovo nezavisnom, suverenom, demokratskom i sekularnom državom, i obećali da će ona štititi prava zajednica i omogućiti im aktivno učešće u političkom životu.

Data je riječ i da će Kosovo poduzeti sve korake da postane član Evropske unije (EU) i ostalih međunarodnih institucija.
Obećano je i da će Kosovo ostati posvećeno unapređenju odnosa sa Srbijom.
Kosovski zvaničnici se u svakoj prilici na tome posebno zahvaljuje pruženoj pomoći Sjedinjenih Država.
Na devetu godišnjicu od proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo 113 od 193 države, koliko ih je u Ujedinjenim nacijama. I pored niza napora da se Kosovo učlani u pojedine međunarodne organizacije, kao što je UNESCO, anti kampanja Srbije često ga je spriječavala na tom putu.
To se dešavalo i u toku Briselskog dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, koji traje od 2011. godine, sa povremenim prekidima. Dobrosusjedski odnosi predstavljaju uslov obema zemljama na putu evrontegracija.
Kosovo na tom putu još uvijek ima posla. Tokom 2016. potpisan je prvi ugovorni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, ali Kosovari i dalje moraju da čekaju u redu za vize kako bi posjetili zemlje Unije.
Zastava Kosova se ipak najviše vijorila na međunarodnim sportskim događajima, zahvaljujući džudistkinji Majlindi Kelmendi, koja je Kosovu prošle godine donijela prvu zlatnu medalju. Kosovo je danas takođe, nakon učlanjenja u FIFA-i i UEFA-i, vidljivo i na međunarodnim fudbalskim tabelama, i pored snažnog protivljenja Srbije.
"Novo Kosovo gradimo zajedno, Kosovo svih građana, Kosovo u kojem svaki građanin treba da se osjeća dobro što živi u njemu. Gradimo Kosovo s novim političkim, ekonomskim reformama. Još mnogo toga treba da se uradi. Postigli smo dobrosusjedske odnose sa svima u okruženju, i sada je naš cilj članstvo u NATO i EU što prije moguće", izjavio je predsjednik Kosova, Hashim Thaçi na prijemu povodom godišnjice. Thaçi je 2008. proglasio nezavisnost zemlje.
Na svečanoj sjednici Skupštine Thaçi je naveo da je Kosovo i pored mnogih izazova za ovih devet godina, postiglo dosta – izgrađeni su novi gradovi, sela, škole, autoputevi, i ostala je "nepromjenjena ljubav prema domovini".
Kao dostignuća izdvojio je izgradnju demokratskih institucija, Policiju Kosova i Bezbjednosnih snaga.
On je naveo da se političari mogu razlikovati po svojim ubeđenjima, ali poručio da treba postojati jedinstvo u očuvanju države Kosova.
Isa Mustafa, premijer Kosova, rekao je da je Kosovo na devetu godišnjicu demokratska zemlja koja doprinosi miru na Balkanu.
"Ali u slučaju provokacija koje ugrožavaju naš suverenitet, Kosovo će djelovati zrelo, kao kredibilna država“, poručio je Mustafa.
On je takođe prenio da Kosovo u ovoj godini izlazi iz grupe siromašnih zemalja, i da će se, na osnovu kriterijuma Svjetske banke, smatrati zemljom sa srednjim primanjima.