Na mjestu gdje je nekada bila džamija

U Sjevernoj Mitrovici, na mjestu gdje je nekada bila džamija, koja je porušena tokom rata na Kosovu, danas počinje iskopavanje zbog sumnje u postojanje masovne grobnice na toj lokaciji.

To je za RSE potvrdio predsjednik vladine Komisije za nestala lica Prenk Gjetaj. Iskopavanje će se vršiti na mjestu gdje je nekada bila džamija, do glavnog mosta na Ibru, a počeće u prijepodnevnim satima, rekao je Gjetaj.

"Prema informacijama koje posjeduju institucije, sumnjamo da se u tom zemljištu nalaze ostaci. Iskopavanje je zakazano za 16. februar i biće sprovedeno u bliskoj saradnji sa EULEX-om i kompetentnim lokalnim organima", rekao je Gjetaj.

I kancelarija EULEX-a je potvrdila da će u Sjevernoj Mitrovici uskoro početi iskopavanja, ali bez navođenja datuma.

Bilo je planirano da ovo iskopavanje počne u novembru prošle godine, ali i početkom januara ove godine. Razlog što se nije počelo sa radovima od strane nadležnih organa bili su vremenski uslovi.

Od ukupnog broja lica koja se vode kao nestala od završetka rata na Kosovu 1999. godine, 1.800 ih je čija sudbina nije poznata. Kosovo i Srbija do sada su održali niz tehničkih sastanaka u vezi sa ovim slučajevima, ali su rezultati do sada bili ograničeni.