Preko 20.000 korisnika

Broj korisnika opojnih droga u zemlji ostaje i dalje problem koji se povećava iz godine u godinu.

Zvaničnici rehabilitacionog centra "Labyrinth" i podaci Jedinice za borbu protiv droga kosovske policije, pokazuju porast ovisnosti kod mladih kada je riječ o marihuani.

Mladi ljudi su ti koji ovise od ove vrste droge.

Izvršni direktor klinike "Labyrinth", Safet Blakaj, kaže da broj korisnika marihuane raste. Prosječna starost upotrebe ove droge, prema njegovim riječima, značajno je opao, od 19 godina, koliko je bila prije nekoliko godina, na 16 godina u 2016. godini.

Samo prošle godine, prema riječima Blakaja oko 50 osoba je zatražilo pomoć na klinici kako bi se liječili od svoje ovisnosti o marihuani.

"Ne postoji neka studija o broju redovnih i neredovnih korisnika marihuane na Kosovu, regionu i Evropi. Pretpostavljamo da ima oko 20.000 korisnika. U našem centru u 2016. godini, 54 korisnika je zatražilo pomoć da se odvikne od marihuane", rekao je Blakaj za "Indeksonline".

Nakon Prištine, gradovi u kojima se najviše koristi droga, prema riječima Blakaja su Prizren, Gnjilane i Mitrovica.

On kaže da je radoznalost i jednostavan pristup drogama, osjećaj da bude dio grupe, samo su neki od razloga koji su naveli mlade ljude da koriste droge.

Droga koja se u posljednje vrijeme najviše koristi, osim marihuane, prema riječima direktora klinike "Labyrinth, su kokain, GHB i Amfetamini.

Do sada, prema njegovim riječima, nije zabilježen slučaj sa tzv. novim dizajniranim drogama.

U međuvremenu, podaci Policije Kosova za prvih 19 dana ove godine, koje je obezbjedio portal "Indeksonline" pokazuju da su izvršene 19 operacije za borbu protiv droge i konfiskovano je preko 43 kilograma opojne droge, marihuane i kokaina.

"Do 19. januara 2017. bilo je 19 policijskih operacija vezanih za drogu. Zaplenjeno je: 43 kg i 685,63 grama marihuane, kokaina 0.55g. Trend slučajeva marihuane bio je gotovo isti, u različitim periodima opada ili povećava se, dok je u slučaju heroina znatno smanjen", stoji u obaviještenju policije.

Droga koja se najviše prodaje u Republici Kosovo, prema policiji i dalje ostaje marihuana. Osim tranzita, velika količina ove opojne droge ostaje da se koristi na Kosovu.