Moguće nove provokacije od Srbije

Jučer je održan sastanak skupštinskog odbora za nadgledanje kosovske obavještajne agencije na kome je predstavljen izvještaj o trenutnoj bezbjednosnoj situaciji na Kosovu.

Predstavio ga je direktor Obavještajne agancije Kosova (OAK) Agron Selimaj. Sastanak je bio zatvoren za javnost, dio informacija medijima iznio je predsjedavajući odbora Haxhi Shala.

Direktor obavještajne agencije Kosova Agron Selimaj iznio je članovima odbora izvještaj i analizu trenutne bezbjednosne situacije na Kosovu. Sastanak je iza zatvorenih vratao trajao sat i po vremena. Predsjednik odbora je nakon sastanka rekao novinarima da je trenutna bezbjednosna situacija na Kosovu zadovoljavajuća, ali sa tendencijom da dođe do novih provokacija od strane Srbije.

"Mi smo čuli ono što nam je rekao direktor, da OAK blisko sarađuje sa policijom na sjeveru Kosova. Moguće su nove provokacije od strane Srbije, jer je njihov cilj da destabilizuju Kosovo, a postoje i ruske službe koje rade na destabilizaciji regiona, i one nastaje da spriječe da države regiona prostupe NATO savezu, i zato su mogući scenariji poput voza, zida, hapšenja, šverca, paralelnih struktura na čijem je čelu i dalje Zvonko Veselinović", rekao je Shala.

Prema riječima Haxhi Shale, takozvanim paralelnim strukturama na sjeveru upravlja niko drugi do predsjednik Vlade Srbije.

"Paralelne strukture na sjeveru dobijaju narađenja od premijera Srbije Aleksandra Vučića, a na terenu upravlja Veselinović. On je osoba koju je Srbija angažovala da upravlja ilegalnim strukturama koje i dalje funkcionisu na sjeveru. Vlada Kosova se neće uplasiti ovih elemenata i nadamo se da će sprovesti rezoluciju Skupštine Kosova o rušenju zida."

I poslanica Samoopredjeljenja kaže da je direktor OAK sve prisutne uvjerio da je situacija trenutno na zadovoljavajućem nivou.

"Ono sto šmo čuli od direktora je da su institucije bezbjednosti spremne da odgovore na provokacije. Institucije su u koordinaciji sa Kforom jer kao što znate, Kumanovskim sporazumom je ova misija odgovorna za bezbjednost na Kosovu", navela je Dërguti.

Direktor obavještajne agencije Agron Selimaj nije davao izjave medijima.