Odgovorila Ivici Dačiću

Ministarka zadužena za dijalog između Kosova i Srbije Edita Tahiri je izjavila u Prišini da nije potrebna bilo čija dozvola za kretanje kosovske policije.

Ona je navela da nije potrebna dozvola za kretanje bezbjednosnih snaga na sjeveru Kosova.

U izjavi za portal Lajmi.net Edita Tahiri tvrdi da nisu tačne izjave ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da postoji usmeni dogovor da bez saglasnosti srpske strane te snage ne mogu djelovati na sjeveru Mitrovice.

"Nije istina da je potpisan niti se ikada razgovaralo o takvom sporazumu", kazala je Edita Tahiri.

Sve jedinice Policije Kosova (PK) djeluju na cijeloj teritoriji Kosova u skladu sa važećim zakonodavstvom, nisu u obavezi da za svoje kretanje traže bilo čiju saglasnost, rečeno je juče agenciji Beta u Policiji Kosova.

U Policiji tvrde da prema važećim zakonima nema potrebe da te bezbjednosne jedinice traže bilo čiju saglasnost za djelovanje u bilo kom dijelu Kosova i da to važi i za sjever. U vezi s dolaskom pripadnika specijalne jedinice ROSU na sjever Kosova 14. januara kako bi spriječile ulazak voza iz Beograda, u javnosti ali i među zvaničnicima Kosova i Srbije, bilo je različitih tumačenja.

Zvaničnici u Beogradu tvrde da s Prištinom imaju usmeni dogovor da jedinice bezbjednosnih snaga Kosova, među kojima i ROSU, neće ići na sjever Kosova u sredine u kojima žive Srbi.

Zvaničnici NATO-a u Briselu juče su agenciji Beta rekli da "Briselski sporazum iz 2013. godine, na koji se poziva Srbija, ne obuhvata policijske snage" Kosova i da "kosovske vlasti ne moraju od Kfora da traže odobrenje za upućivanje svojih policijskih snaga širom Kosova". Oni su to rekli povodom tvrdnji da je pisanim aktom kao dijelom Briselskog sporazuma predviđeno da kosovske vlasti moraju da traže saglasnost od Kfora za slanje policijskih a ne samo bezbjednosnih snaga na sjever Kosova.