Bojkot srpskih proizvoda

Na socijalnim mrežama i kosovskim web stranicama posljednjih dana sve su vidljiviji pozivi na bojkot srpskih proizvoda. Građanima se poručuje da ne kupuju proizvode čiji bar kod počinje sa 8 60, da vodu Rosa zamjene sa kosovskom vodom Rugova, da umjesto Plazma keksa konzumiraju keks Sempre, a da Polimar proizvode zamjene sa onima kompanije Abi iz Prizrena.

Prema podacima kosovske Carine, Kosovo je tokom 2016. godine iz Srbije uvezlo robu u vrijednosti od 389 miliona eura ili 17 miliona više nego 2015. godine. Istovremeno, izvoz Kosova u Srbiju u 2016. iznosio je oko 40 miliona eura.

Selatin Kaçaniku iz nevladine organizacije Potrošač smatra da je ekonomski patriotizam kosovskih potrošača nizak i to zbog toga što vladine institucije nedovoljno informišu potrošače o njihovim pravima, obavezama i interesima. Kaçaniku dodaje da poslednja provokacija Beograda s vozom dokazuje koliko Srbija sve politizuje.

"Kad se sve to ispolitizuje, normalno je da uslijedi i adekvatan odgovor potrošača Kosova. Mi smo čak imali i sumnje u kvalitet određenih proizvoda iz Srbije, ali nikad nismo dobili nikakav odgovor s druge strane. Ta ćutnja nam je dala više povoda da još više sumnjamo u te proizvode. Umjesto da se bavimo trgovinskim odnosima i razmjenama, mi smo se bavili time ko će kome više šta da nametne", kaže Kaçaniku.


Građanima se poručuje da ne kupuju proizvode čiji bar kod počinje sa 8 60

Opozicioni pokret Samoopredjeljenje od 2011. vodi kampanju "Voli svoje", u cilju zaštite domaćih prozivoda i kako bi se građani privoleli da kupuju domaće proizvode umjesto srpskih.

Ismajl Kurteshi iz ovog pokreta je na zasjedanju Skupštine povodom hapšenja Ramusha Haradinaja u Francuskoj, pozvao Vladu Kosova da prekine uvoz proizvoda iz Srbije.

S druge strane, predsjednik Privredne komore Kosova Arsim Gërxhaliu smatra da ekonomska saradnja približava ljude i jača saradnju.

"Riječi bojkot ili reciprocitet, prema mom mišljenju, pripadaju prošlosti. Cilj cijelog Balkana je integracija u EU i smatramo da to ne može da se postigne ako najpre ne postanemo ekonomski integrisani, a ne samo politički. Moramo jačati dijalog, moramo jačati partnerstvo i jedino na taj način možemo rješavati sve probleme", kaže on.

On takođe smatra kako treba podržati domaće proizvode i pomoći privatni sektor kako bi kosovski proizvodi dobili veće povjerenje domaćih potrošača.

"Daleko je bolje da se priča o tome kako treba da se radi, te da se ojača ekonomski patriotizam i da sami potrošači biraju šta će kupiti, nego samo pozivati na recipročne mjere", kaže on.