Ministar spoljnih poslova Kosova

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hoxhaj, uputio je pismo na adrese ministarstava spoljnih poslova 49 zemalja, u kojem je ministre detaljno obavijestio o provokaciji Beograda da ilegalno uspostavi železničku liniju do Beograda do Kosova, prenosi list "Zëri".

Hoxhaj je upozorio da taj slučaj nije izolovan, i da je "dio sistematskog pristupa Srbije neprijateljski nastrojene prema Kosovu".

U pismu adresiranom na četiri strane, Hoxhaj kao provokacije Beograda navodi i izgradnju zida kod mosta u sjevernom dijelu e Mitrovice, povlačenje ministara i poslanika Srba iz kosovskih vlasti, hapšenje jednog od direktora Policije Kosova Nehata Thaçija, prenosi list "Zëri".

- U posljednjih nekoliko nedjelja i mjeseci, Republika Kosovo je bila predmet brojnih provokativnih i agresivnih akcija Vlade Srbije. U subotu, 14. januara 2017. godine, Vlada Srbije je najavila otvaranje ilegalne direktne železničke linije od Beograda do Mitrovice, i poslala voz s kontroverznim i provokativnim porukama. Poruke na vozu imale su za cilj podrivanje normalizacije i dobrosusjedskih odnosa - napisao je Hoxhaj.

Hoxhaj je dodao da je poslije nekoliko upozorenja i opsežnih konsultacija, Vlada Kosova zabranila ulazak "ilegalnog i provokativnog voza" na Kosovo i "na taj način osigurala da ne dođe do upada Srbije na sjever zemlje".

Po navodima ministra, zabrinutost nije bila samo za sjever, već i za čitavo Kosovo, uz "mogućnost destabilizacije prilika u čitavom regionu".