I ovoga ima na Kosovu

Burim Piraj, vlasnik fabrike za preradu mesa "Meka", koja se nalazi u selu Plav, u opštini Dragaš, tokom protekle godine po prvi put je svojim radnicima dao 13. platu. Piraj kaže da u ovoj godini planira da svojim radnicima da i 14. platu. Prema njegovim riječima, poslovni uspjeh je zagarantovan samo kada su radnici zadovoljni njihovim radom.

Ovo je normalno za neku švicarsku kompaniju, ali ne i na Kosovu. Kosovska kompanija "Meka", koja se bavi preradom mesa krajem prošle godine je svim svojim radnicima uplatila 13. platu, za razliku od većine privatnih preduzeća u zemlji koja radnicima kasne sa uplatama primanja ili im još uvijek ne plaćaju doprinose za penziju.

Vlasnik ove kompanije, Burim Piraj, kaže da po prvi put od početka rada ove kompanije, prošle godine je uspio da za svoja 43 radnika uplati 13. platu, što je bila dodatna obaveza za kompaniju.

Međutim, on je izrazio zadovoljstvo odlukom kojom, kako kaže, je uspjeh jednog poslovanja zagarantovan samo kada su radnici zadovoljni njihovim radom.

"Razumijem da se na Kosovu prava radnika u privatnom sektoru previše krše, ali ja želim dati drugačiji primjer. Drago mi je da sam radnicima uplatio 13. platu, jer se moj biznis razvija zahvaljujući doprinosu radnika. Zbog njihovog odnosa i zalaganja odlučio sam ih nagraditi 13. platom", kaže Piraj za list "Zëri", dodajući da će ove godine raditi da radnicima u decembru uplati i 14. platu.