Više od 11 sati rasprave

Skupština Kosova poslije više od 11 sati rasprave nije usvojila ni jednu od dvije predložene rezolucije o hapšenju Ramusha Hradinaja po potjernici Srbije.

Pred poslanicima se našao prijedlog rezolucije Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova (AAK), koju su podržali i poslanici Samoopredjeljenja i Incijative za Kosovo, kojom se tražilo bezuslovno oslobađanje Haradinaja, povlačenje svih nezakonitih optužnica i naloga za hapšenje podnijetih od strane Srbije i prekid razgovora sa Srbijom u okviru Briselskog dijaloga.
Vladajuće Demokratska partija Kosova (PDK) i Demokratski savez Kosova (LDK) predložili su rezoluciju u kojoj su dva prva zahtjeva kao i u rezoluciji opozicionih stranaka, ali bez zahtjeva za prekid razgovora sa Srbijom.
Ni jedna od dvije rezolucije nije dobila dovoljan broj glasova poslanika, a predsjednik Skupštine Kosova je poslije glasanja završio sjednicu.
Ramush Haradinaj je uhapšen prošle srijede u Francuskoj, po nalogu Srbije za hapšenje iz 2006. godine. Sud u Francuskoj je u četvrtak odlučio da Haradinaj ostane u pritvoru dok Srbija ne dostavi zahtjev za ekstradiciju, koji je danas poslat.